Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Tweede Slenktocht

16 oktober, 2020 09:00 - 18 oktober, 2020 18:00

Afhankelijk van de weersomstandigheden zullen we ook dit jaar weer een Slenk invaren, in principe de Tweede Slenk op Terschelling aangezien de Eerste Slenk reeds in 2014 in NKDE verband is bedwongen. Zie naar het youtube filmpje van Rob Moot:

Zaterdag 17 oktober is bewust gekozen want dan is er erg veel water. Volgens getij.rws.nl bereikt het water een stand van 136 cm NAP, dat is 270 cm LAT, Astronomisch, Harlingen.  Bij West Terschelling komt het water tot 2,72 cm LAT, en bij Nes tot 317 cm LAT. Intrapolerend kom ik zo bij benadering tot 280 cm LAT ter hoogte van de Slenken. Dat is de hoogste stand die ik in de tabellen voor geheel 2020 kon vinden! Dat is mooi, maakt de kans dat we een Slenk in komen groot. Echter…… Als we rond hoogwater toch vast lopen komen we de komende maanden ook niet meer weg. We moeten daarom omzichtig te werk gaan, en met name rekening houden met afwijkingen van waterstanden die kunnen ontstaan door de windkracht en windrichting op de Noordzee. Pas enige dagen voor vertrek worden de voorspellingen van de afwijkingen van de waterstanden betrouwbaar. Afwijkingen kunnen oplopen tot plus of min 50 cm. De Navionics Webapp geeft een diepte aan voor de Terschellinger Slenken van rond -210 cm LAT. Astronomisch staat daar op 17 oktober dan dus 70 cm water, en hebben we bij een diepgang van 30 cm dus 40 cm onder de kiel. Weinig speling gezien de mogelijke afwijkingen in de waterstanden die kunnen ontstaan. Een last minute NO GO kan dus aan de orde zijn!

Indien je ondanks alle onzekerheid toch mee zou willen hieronder een inschatting van de tocht:

Vertrek vanuit Harlingen. Boten kunnen te water bij trailerhelling de Riet, Harlingerstraatweg 92, 8872 NC Midlum. Ook stalling van auto’s en trailers kan daar goed. Vandaar door de Tsjerk Hiddes sluis.

 

16 oktober (vrijdag): In principe nemen we de lange route en varen we eerst met afgaand water door de Blauwe Slenk, en nemen we daarna met beginnende vloed de West Meep naar het oosten. Trossen los Harlingen 14:00 uur, aankomst ergens onder de Boschplaat rond 19:00 uur, houd er rekening mee dat het inmiddels donker kan zijn als we aan komen.

Bij hardere wind uit het westen nemen we de korte route. In dat geval trossen los Harlingen 18 uur, het Kimstergat nemen we rond 20 uur, aankomst ankerplaats vlak onder de kust van de Boschplaat rond 22 uur. Het is dan ruim donker.

17 oktober: ankerop uiterlijk rond 9:30 uur afhankelijk van hoe dicht we gisteravond de Slenk zijn genaderd. Rond 11 uur liggen we voor de wal, en hebben we de gehele dag verder rust.

18 oktober vertrek rond 9:30, over de vloed terug naar Harlingen, aankomst ergens eerste helft van de middag.

 

Voor deze tocht is het van belang dat je je zelfverzekerd en zelfstandig op het Wad kunt redden, en je je boot onder redelijke omstandigheden goed moet kunnen varen. Ervaring met varen in het donker word aanbevolen. Je moet, met name vrijdag avond, waarschijnlijk afzien, het is tenslotte herfst. De beloning op zaterdag is echter groot.

Er kunnen maximaal 8 boten mee. Drifters zijn uitgesloten van deelname gezien de diepgang.

 

Detailinfo zal tijdig aan de deelnemers worden verstrekt.

Om uw aanmelding te bevestigen stuurt U het NKDE VRIJWARINGSFORMULIER naar:sytsesberichten@gmail.com

Gegevens

Begin:
16 oktober, 2020 09:00
Einde:
18 oktober, 2020 18:00

Organisator

Sytse Terpstra

Locatie

Harlingen
Noorderhaven
Harlingen,Nederland
+ Google Maps