NKDE
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Smiscruise Om de West – AFGELAST

20 mei 17:00 - 24 mei 17:00

 

De traditionele Smiscruise Om de West vaart dit jaar weer vanuit Harlingen. Al sinds midden tachtiger jaren bedoeld voor schippers en bemanningen die weten hoe ze hun Dras varen maar wellicht nog wat terughoudend zijn als het om het passeren van de eerste zeesluis gaat.

Hier wordt niet geleerd hoe je een rif zet, een brug passeert of hoe je ten anker komt, maar wel hoe je met je Dras één wordt met de getijden en de natuur van de Waddenzee. Want daarvoor zijn onze schepen bij uitstek geschikt.

Waar we het wel over hebben zijn tocht planning met je Dras op het wad, gebruik maken van eb- en vloed stromen, droogvallen maar ook op tijd weer los komen, sturen op de riem, waar overnacht je rustig, waar vind je kokkels, oesters, makrelen en dergelijke.

 

Verzamelen op woensdag 20 mei in Harlingen waar na een uitgebreid Q&A palaver overnacht wordt. Afvaart op donderdag zal tijdig zijn omdat HW Harlingen op Hemelvaart te 0955 valt. Locaties als het Posthuiswad, De Richel, De Wierschuur en Oost Terschelling liggen binnen bereik en bieden de gelegenheid om desgewenst na te praten over de gevaren route en de volgende te bespreken.

Omdat het voor iedereen leuk moet zijn worden geen extreme activiteiten aangemoedigd maar wordt behoudend gevaren. Zo’n eerste keer op zout kan soms al enerverend genoeg zijn voor schipper en bemanning.

Een aanrader – maar geen must – blijkt om het programma van de Droge Smiscruise op zaterdag 9 mei in Geldermalsen mee te maken. Daar kan je aan de toog van Sytse’s Scheepsbar alle vragen stellen aan ervaren en minder ervaren schippers. Ook het Handboek Varen op de Waddenzee van Scheepswijs’ Marianne van der Linden bewijst een goede stimulans om alvast wat voorbereid ter wadvaart te komen.

Terugkomst bij de trailers staat gepland op zondag 24 mei als HW Harlingen te 1155 valt.

Michel Maartens

Coaster JUNO

Gegevens

Begin:
20 mei 17:00
Einde:
24 mei 17:00

Locatie

Harlingen
Noorderhaven
Harlingen,Nederland
+ Google Maps

Organisator

Michel Maartens