Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Dorus Rijkerstocht – Pride of the Fleetbokaal

16 september, 2023 08:00 - 17:00

Theodorus “Dorus” Rijkers is een van de bekendste redders van schipbreukelingen uit de Nederlandse geschiedenis. Zijn grootste faam als redder verwierf hij in 1887 met een aantal barre tochten als schipper op een zelfrichtende roeireddingboot van het NZHRM-reddingstation Nieuwediep (Den Helder) naar de Duitse bark Renown.

Ter herinnering aan deze mensenredder staat ook in 2023 de Dorus Rijkers Tocht op de agenda. Deze zeiltocht wordt georganiseerd door de Koninklijke Marine Jachtclub (KMJC). Het vaarwater van deze zeilprestatietocht is hetzelfde als waarop de oude Rijkers menig redding uitvoerde, het zoute getijdewater bij Den Helder.

De KMJC stelt de tocht open voor alle scherpe jachten, maar voor Drascombes wordt in samenwerking met de NKDE een aparte route gepland en is er een speciale beker: de Pride of the Fleet Bokaal. Deze begeerlijke trofee wordt door de deelnemende Drascombevarenden toegekend aan de schipper die zich daar het meest voor kwalificeert. Dat de KMJC deze unieke tocht voor Drascombes wil faciliteren heeft er natuurlijk mee te maken dat Hans Vandersmissen zelf met zijn Pride of the Fleet de KMJC als thuishaven heeft gehad.

De wateren rond Den Helder bieden een prachtig en interessant vaargebied maar kunnen ook uitdagend zijn vanwege de soms forse stroomsnelheden op het Marsdiep, Texelstroom en Malzwin. De bedoeling is echter ook nu weer om een traject uit te zetten dat voor alle deelnemende Drascombes daadwerkelijk een goed haalbare kaart is. Dat betekent: in ieder geval niet met èn wind tegen èn stroom tegen.

Voor de Pride of the Fleet Bokaal hadden zich in 2022 maar liefst 14 Drascombe-schippers aangemeld om van heinde en verre naar Den Helder te komen. Maar voor zowel de KMJC als de NKDE geldt natuurlijk Safety First en helaas moesten we de tocht in 2022 afblazen vanwege het slechte weer met windstoten van 7 tot 8 Beaufort. Maar niet getreurd: 2023 biedt een nieuwe kans!

De Dorus Rijkerstocht / Pride of the Fleet-bokaal wordt in 2023 gevaren op zaterdag 16 september.

Voor alle deelnemers is gedurende het betreffende weekend een gratis ligplaats in de KMJC-haven beschikbaar. Advies voor het gebruik van een zoete helling in Den Helder: Fort Westoever, Westoever 1, langs de N250, iets ten zuiden van de Burgemeester Visserbrug.

Informatie over de trailerhelling en de route daarvandaan naar de KMJC staat in dit document: Trailerhelling Den Helder.

U kunt nu al puzzelen over de beste tactiek om de tocht te varen, want uitgebreide informatie over de te varen route staat in dit document: Uitgebreide route-informatie voor de Drascombes. Waarom nu al en zo uitgebreid? Wel, om zoveel mogelijk Drascombevarenden zoveel mogelijk te motiveren om mee te doen aan deze prachtige tocht natuurlijk!

Het inschrijfgeld voor de tocht bedraagt 15,- euro per schip. Deze gelden komen na aftrek van kosten geheel ten goede aan de KNRM. Het inschrijfgeld dient u contant te voldoen bij het palaver.

Aanmelding moet gebeuren in twee stappen, namelijk een aanmelding bij de KMJC èn een aanmelding bij de NKDE.

1. Aanmelding bij de KMJC gaat via het volgende formulier: KMJC-inschrijfformulier Dorus Rijkerstocht 2023.

Download dat formulier, vul het in en mail het daarna naar de KMJC via het emailadres dorusrijkerstocht@kmjc.eu

Stuur een CC naar ons (NKDE), dus naar –> De Admiraal <–

2. De aanmelding is echter pas helemaal compleet na het printen, invullen, en ondertekenen van ons eigen NKDE-formulier –>Aanmeldingsformulier <–.

Vul dat formulier in en stuur een foto of scan naar –> De Admiraal <–

Gegevens

Datum:
16 september, 2023
Tijd:
08:00 - 17:00

Locatie

KMJC
Bevesierweg
Den Helder,
+ Google Maps