Toen ik mijn Scaffie in 2015 kocht had deze een luchtgekoelde 2pk Honda buitenboordmotor in de bun.
De motor gebruik ik zo minimaal mogelijk, had ik mij voorgenomen. Echter gebeurde het geregeld dat ik op smal water de wind tegen had, of op tijd in de haven terug wilde zijn. Ik liet de motor dan zijn werk doen. Ik ben namelijk meer van het zeilen en niet van het roeien.
Het overstemmende geluid van de motor ging mij steeds meer tegenstaan. Ik had wel eens gekeken naar een kleine watergekoelde motor maar de berichten waren dan dat deze vaak te groot waren om te kunnen plaatsen in de kleine bun van een Scaffie.

Met de komst van de elektrische buitenboordmotoren met een geïntegreerde accu op de motor was mijn interesse gewekt.
De motoren van Torqeedo en ePropulsion zijn op dit moment de meest voor de hand liggende motoren vanwege hun bewezen kwaliteit. Daarnaast hebben ze een accu met een hoge capaciteit waardoor een groot vaarbereik haalbaar is.
Beide motoren heb ik in mijn bun gehad. Helaas liep de naar achter overstekende accu van beide motoren vast tegen de opstaande scheepswand.
Mijn verwachting een geschikte motor gevonden te hebben was te voorbarig. Natuurlijk heb ik ook de kleinere motoren overwogen die je op visbootjes tegenkomt, zoals onder andere die van Minn Kota. Mijn bezwaar tegen dit soort motortjes is dat deze moeten worden aangesloten op een losse accu.
Een goede plaats in de kuip van mijn Scaffie, waar ik deze accu kan borgen, heb ik niet kunnen bedenken. Zij hebben ook het nadeel dat er dan een kabel
door mijn kuip loopt (niet fraai en onhandig).
Nog niet zo lang heeft ePropulsion ook een slanke staafvormige motor, de eLite, die mogelijk wel in de bun past. Remigo en Temo leveren een vergelijkbare motor. Ik heb niet onderzocht of deze motoren in de bun passen. De capaciteit van de accu in deze motoren en daarmee het vaarbereik is aanzienlijk lager dan van de Torqeedo Travel en ePropulsion Spirit.
Mijn Scaffie betreft een Devon Scaffie waarvan de luchtkamers zijn volgeschuimd. Afgelopen jaar heb ik noodgedwongen het schuim uit de ruimte onder het achterdek moeten verwijderen om de bevestiging van het roerbeslag te kunnen bereiken en controleren. Het idee van een elektrische motor aanschaffen speelde toen opnieuw door mijn hoofd. Een leeg achteronder van de boot inspireerde mij om dit toch nog eens te onderzoeken.
Als ik toch een goede plek voor een accu in de boot weet te vinden (een accu op de motor gemonteerd was eerder gebleken niet mogelijk te zijn vanwege de beperkte ruimte in de bun) dan is elektrisch varen met mijn Scaffie toch mogelijk, bedacht ik.
Het idee was een ePropulsion Spirit zonder accu te plaatsen in de bun en de accu op te bergen in een kunststof box met deksel, die altijd al vastgesjord voorin de boot staat. Ik zou dan een kabel moeten aanleggen vanuit de bun naar de box voorin de boot.
ePropulsion biedt de mogelijkheid een universele accu met een verlengkabel op de motor aan te sluiten. Ik heb er voor gekozen om de originele accu aan te schaffen en deze met twee verlengkabels, van elk twee meter lang, aan te sluiten op de motor in de bun.
Om te voorkomen dat er zichtbaar een kabel door de boot loopt (waar ik mogelijk tijdens het varen achter kan blijven haken) loopt deze nu vanuit de bun door een gat naar de nieuw ontstane ruimte onder het achterdek en vervolgens door de holle kielbalk naar de box die voorin de boot staat.
Ondanks dat de gekoppelde verlengkabels zijn voorzien van een krimpmof vond ik het geen goed idee als de kabel op de bodem van de holle kiel komt te liggen. Met regen en buiswater staat er wel eens water onderin de holle kiel.
Ik heb er voor gekozen een PVC regenbuis van 40 mm bovenin de holle kiel aan te brengen. De buis eindigt in het achteronder. De kabel is vervolgens door de PVC buis gevoerd.




De reden dat ik voor de ePropulsion Spirit 1.0 Plus heb gekozen is omdat de accu van deze motor een grotere vaarduur heeft dan die van Torqeedo.
Daarnaast biedt deze motor de keuze uit drie staartlengtes, namelijk 750 mm, 625 mm en 525 mm. Ik heb gekozen voor de kleinste maat van 525 mm. De
staartvin van de motor steekt dan slechts 60 mm onder de kiel van de boot uit en de schroef slechts 30 mm. De kans op schade, wanneer de boot vastloopt in ondiep water, is dan het geringst.
Afgelopen zomer heb ik kunnen ervaren dat het heerlijk varen is met een elektrische motor.
Alleen het kabbelende water van de boot die door het water snijdt is nog hoorbaar. Ik heb nog geen ervaring welke afstand met een volle accu is te varen. Met een gestroomlijnde boot als een Scaffie moeten de door ePropulsion opgegeven afstanden haalbaar zijn, zo lijkt mij.
Wind en stroming zullen de opgegeven prestaties beïnvloeden.
Voor wie overweegt zijn Scaffie ook uit te rusten met een elektrische motor, die kan mij bellen of schrijven voor vragen, tips of nog meer foto’s.
Chris van der Hagen, Scaffie Miss Molly