Voorjaarsbijeenkomst zaterdag 23 maart 2024

De Voorjaarsbijeenkomst is het begin van het vaarseizoen en wordt in 2024 voor de 45e keer gehouden.
Dit keer is als locatie gekozen voor ‘de toegangspoort tot de Waddenzee’, Den Helder.

Wij hebben een interessant programma en verwelkomen u graag om 13:30 uur (inloop tot 13:45 uur) in de glazen serre van Restaurant Stoom.
Dat restaurant ligt op de zuidwesthoek van de voormalige Rijkswerf Willemsoord, pal naast het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers.

Gastspreker dit jaar is Michel de Jong, (beroeps)schipper van de Helderse reddingboot Joke Dijkstra. Hij zal u deelgenoot maken van zijn jarenlange ervaring op de Waddenzee en in de zeegaten en daarbij worden uiteraard ook specifieke veiligheidsaspecten van het varen met kleine zeiljachten meegenomen.


Het programma ziet er als volgt uit:
13:30 – 13:45 Inloop
13:45 – 14:00 Huishoudelijke mededelingen
14:00 – 15:00 Presentatie Michel de Jong, schipper KNRM
15:00 – 16:30 Pauze en gelegenheid bezichtiging Lichtschip Texel
16:30 – 17:00 Prijzencircus
17:00 – 17:45 Informatie tochten seizoen 2024
17:45 – 18:15 Borrel
18:00 – 20:00 Diner


Aan de Voorjaarsbijeenkomst is, zoals gebruikelijk, de mogelijkheid gekoppeld om deel te nemen aan een gezamenlijk stamppottenbuffet.
Op het menu staat hutspot met rookworst, boerenkoolstamppot met gehaktballen en zilveruitjes en witte koolsalade met rozijnen en groene kruiden.
Dit alles natuurlijk gecompleteerd met jus, mosterd en uitgebakken spekjes.
Ook kunt u kiezen voor een vegetarische stamppot.

Tijdens de Voorjaarsbijeenkomst is er ook de mogelijkheid om Drascombe-gerelateerde artikelen aan te schaffen, namelijk mutsen (€10,-), fysieke exemplaren van The Sea Going Drascombe (€10,-) en burgees.

Deelname aan de Voorjaarsbijeenkomst is gratis voor NKDE-donateurs, als u wilt blijven eten zijn de kosten 25 euro per persoon.

Aanmeldprocedure:
Stuur een e-mail aan secretaris@nkde.nl met als onderwerp ‘Aanmelding Voorjaarsbijeenkomst 2024‘ en vermeld in uw e-mail:
– uw voor- en achternaam;
– met hoeveel personen u in totaal komt (u alleen is dus 1, u met iemand anders is 2);
– of u wel of niet aanschuift aan het buffet (en zo ja, om hoeveel vegetariërs en/of vleeseters het gaat).

EN (alleen als u blijft eten):
overmaken van de bijdrage van 25 Euro p.p. aan de penningmeester van de NKDE
Bankrekening: NL83 TRIO 0379 5416 96
ten name van Stichting Nederlandse Kring van Drascombe Eigenaren
onder vermelding van ‘Deelname Voorjaarsbijeenkomst 2024‘.

Eventuele dieetwensen of allergieën kunnen worden aangegeven bij de aanmelding.

De capaciteit van de serre van Restaurant Stoom is ongeveer 70 personen, dus wacht niet te lang met aanmelden want vol is vol!
Aanmelden voor het buffet kan tot en met uiterlijk donderdag 14 maart 2024.


Hoe komt u bij Restaurant Stoom?

Voor wie met de auto komt: volg de borden voor de veerboot naar Texel maar sla halverwege de Weststraat rechtsaf, over de ophaalbrug.
Ga dan weer rechtsaf en rij tussen de bebouwing door (smal weggetje) tot u aan uw rechterhand het scheepswrak van de Pinas ziet (opgesteld in een glazen kas).
U ziet dan verschillende mogelijkheden om (gratis) te parkeren.
Wandel vervolgens naar het restaurant. Hetzij via de route langs de Pinas hetzij langs de Medemblikkerloods en het Reddingmuseum (zie het kaartje).


Openbaar vervoer:
Voor wie met het openbaar vervoer komt: vanaf station Den Helder loopt u binnen 10 minuten naar Stoom.
Wist u trouwens dat u vanuit Nijmegen met de trein naar Den Helder reist zonder ook maar één keer te hoeven overstappen?

Looproute vanuit het station.


Steek vanuit het station (1) over naar de HEMA en loop – met de watertoren in de rug – door de Beatrixstraat.
Op de zaterdag is daar de weekmarkt. U kunt dus onderweg een haring happen bij een van de plaatselijke vishandelaren of een ‘pastechi’ scoren bij het kraampje van Veronica’s Antilliaanse Lekkernijen.
Na zo‘n 400 meter wandelen komt u bij Bibliotheek ‘School 7’. Het loont de moeite om daar even binnen te stappen. Deze bibliotheek is namelijk gevestigd in een op verrassende wijze verbouwd schoolgebouw uit 1903. In 2017 werd ‘School 7’ uitgeroepen tot ‘Beste bibliotheek van Nederland’ en in 2018 kwam er zelfs wereldwijde(!) erkenning met de in Kuala Lumpur uitgereikte ‘Award for Public Library of the Year 2018’.

Als u School 7 weer uit loopt en linksaf gaat, komt u op de hoek van de Beatrixstraat en de Weststraat (2).
Daar ziet u de Maritieme Binnenhaven. Restaurant Stoom (3) ligt aan de overkant van het water.

Het nautisch karakter van deze locatie kan moeilijk over het hoofd worden gezien. Vanuit de serre heeft u zicht op diverse schepen, waaronder de stoomsleepboot Noordzee en een aantal reddingboten van het Reddingmuseum.

Iets verderop is het Lichtschip Texel afgemeerd. Lichtschip Texel is in 1951 op Willemsoord gebouwd en heeft tot 1992 dienst gedaan. Het lichtschip is in maart nog niet geopend voor het publiek, maar speciaal voor u als NKDE-donateurs is er in ons programma de mogelijkheid opgenomen om een bezoek aan het schip te brengen en aan boord rond te dwalen.


Voor wie het bezoek aan de Voorjaarsbijeenkomst wil combineren met iets anders, zijn er ruime mogelijkheden.
Naast de al genoemde bibliotheek en het Nationaal Reddingmuseum is ook het Marinemuseum (met onder meer de onderzeeër Tonijn) een bezoek waard. Beide musea zijn geopend vanaf 10:00 tot 17:00 uur. Museumjaarkaarthouders hebben gratis toegang.

Tot ziens op de Voorjaarsbijeenkomst!