Verslag Voorjaarsbijeenkomst 2024

Op 23 maart 2024 werden wolkenpartijen afgewisseld door felle opklaringen zodat de zon regelmatig het bonte gezelschap Drascombe-liefhebbers in de serre van restaurant Stoom kon beschijnen. En dat als gevolg van die zon de zichtbaarheid van de dia’s op het projectiescherm tot een soort absoluut nulpunt verminderde, ach, dat moesten we maar even voor lief nemen. Maar het wordt uiteraard wel meegenomen als een fors aandachtspunt voor de volgende editie.


De Voorjaarsbijeenkomst werd uiteraard aangegrepen om elkaar weer eens ‘in het echt’ te zien. Er waren overigens niet alleen oudgedienden, ook een aantal ‘verse’ leden van onze Drascombe-familie was afgereisd naar het topje van het Noord-Hollandse vasteland.

Toch wel heel bijzonder was dat Hielke van Oostrum (Coaster Fiddler’s Green) een aantal van zijn zelfgemaakte schilderijtjes had meegenomen en die gratis ter beschikking stelde. Hielke vervaardigt zelf het papier waarop hij zijn kunstwerkjes maakt. Heel mooi!

Onze voorzitter Sytse vervulde de rol van spreekstalmeester en leidde ons door het programma. Maar eerst stonden we even stil bij het overlijden van Henk Wels, een bevlogen Drascombe-man.

Na de huishoudelijke mededelingen (lees: ‘voor wiens rekening komt de drank’) werd het tijd voor een blik op het werk van de KNRM. Daartoe hadden we reddingbootschipper Michel de Jong aan boord gehaald en zijn lezing werd alom gewaardeerd. Michel gaf ons diverse nuttige tips en wees ons er op dat wij in geval van nood zelf de best denkbare hulpverleners zijn. Maar let wel, daar kwam dan achteraan ‘Als er verder niemand anders is’. Hij illustreerde dat met een verhaal over een medische ingreep en na afloop wist iedereen (min of meer) precies hoe je als schipper met een aardappelschilmesje een bemanningslid van een ontstoken blinde darm kunt bevrijden. En de in de zaal aanwezige bemanningsleden weten nu ook hoe zij op hun beurt zo’n operatie op hun schipper kunnen uitvoeren.

Na de lezing was er tijdens de ruim bemeten pauze gelegenheid om het nabijgelegen Lichtschip Texel te bezoeken. Daar werden wij aan boord verwelkomd door een aantal oude rotten die ons vertelden over het wel en wee aan boord van zo’n toch wel bijzonder vaartuig. De hut van de bemanning was geheel in stijl ingericht en ademde volop de sfeer van de jaren ‘50 van de vorige eeuw.

Tijdens het traditionele prijzenfestival ging de prijs voor het meest aansprekende verhaal naar Marc Broekhuizen (Coaster Tintin) voor zijn verslag ‘NKDE Smiscruise ‘beginners’ 16-21 mei 2023 – Waddenzee Oost’. De ‘Drascombe Nederland Smis-Ervaring’ werd uitgereikt aan Peter Kiers (Coaster Batyr).

De prijs voor ‘Rookie* of the Year’ is voor Herman Zijl (Cruiser Longboat Midi).

Peter Mous (Coaster Godot) viel in de prijzen met de mooiste foto van 2023.


De – even adem halen – ‘De heer G.Th.M. Te Kloese – arts – Wisselminiatuur’ heeft het komende jaar een plekje aan de wand van de woonkamer van Roel Smidt (Coaster Seanymph).


Na het prijzencircus kwam de agenda voor het vaarseizoen 2024 in de schijnwerpers. De verschillende activiteiten werden toegelicht en we hopen natuurlijk op een grote opkomst.

De gezellige borrel werd gevolgd door het afsluitende stamppotdiner met spekjes, gehaktballen en – al dan niet vegetarische – worst. Een zeer smakelijke hap en menigeen hielp zichzelf aan een tweede portie. En nu we het toch over stamppot hebben, als mosterd na die maaltijd plaatsen we hier een link naar een PDF-bestand met alle dia’s van de PowerPoint-presentatie. Daar kunt u alles nog eens rustig doornemen.

Nu alleen maar hopen dat, wanneer u dit leest, er niet teveel direct zonlicht op het beeldscherm van uw computer, tablet of telefoon valt!

* Rookie = iemand die voor het eerst ergens aan deelneemt