Paloma Blanca’s Zomervakantie op het Wad

Deze zomer heb ik samen met mijn dochter 3 toffe weken rondgevaren op de Waddenzee. We zijn via Den Helder uiteindelijk naar Juist (Duitsland) gevaren. Na Juist zijn we omgedraaid om terug te varen. Juist is een geweldig eiland waar geen auto’s rijden en alles met de fiets of paard en wagen gaat.

De tocht start op de motor op het Noordhollandsch Kanaal, we varen naar Den Helder. Na het passeren van de sluis, zetten we de mast rechtop en zeilen we richting Texel. Op Texel blijven we een paar dagen vanwege erg veel wind, we brengen een bezoek aan Ecomare.

Hieronder een filmpje van de tocht nadat we van Texel waren vertrokken.


Als de wind na een paar dagen in de middag afneemt, vertrekken we via het Kimstergat naar Ameland, we varen door tot het donker is en gaan voor anker om droog te vallen.

De volgende ochtend vroeg kunnen we naar Ameland zeilen, waar mijn vriendin aan boord komt zodat we gezellig een weekje als gezin kunnen zeilen.

Na een dag op Ameland vertrekken we naar Schiermonnikoog waar onze buren ons kampeertafereel zo leuk vinden dat ze vragen een foto te mogen maken.


Na een tussenstop op het Lauwersmeer gaat de tocht verder naar Noordpolderzijl. Bij de Groninger balg aangekomen lagen de banken nog droog, wat wel heel mooie filmpjes opleverde. Zie hieronder.


Na een paar dagen verwaaid te hebben gelegen in Noordpolderzijl, zijn we verder naar Juist gevaren met een tussenstop op Borkum. Juist was erg leuk, alles gebeurt daar op de fiets of met paard en wagen, zoals de paard en wagen-vuilniswagen op de foto.

We werden uitgenodigd op de borrel door mensen die met een zeilend woonschip op vakantie waren, omdat ze ons zo leuk vonden in onze Drascombe en we samen waren opgezeild vanuit Borkum.

De terugtocht gaat via Termunterzijl, door Groningen naar het Lauwersmeer, om vervolgens bij Lauwersoog de Waddenzee op te gaan en terug te varen.

Op Terschelling spreken we af met mijn zusje, ze was ook met een boot op vakantie. Ze heeft mooie filmpjes en foto’s kunnen maken van onze terugtocht van Terschelling naar Oudeschild.

De wind was zuid 5. Niet heel gunstig, dus we besloten te proberen richting Texel te komen. Als het niet zou gaan was Vlieland via het Franse gaatje een optie. Omdat de wind de dagen erna zou toenemen, besloten we door te zetten naar Texel.

We vertrokken vanuit Terschelling met een enkel gereefd grootzeil, met groot gemak zeilden we halve wind tegen de stroom in, in het Schuitengat. In de Vliestroom uitgekomen loefden we op naar hoog aan de wind. Hier bleek een enkel rif, mede door de stroom tegen wind golven, toch wat veel te zijn. Hierdoor spoelden de golven over de rand zodat de kuipbank vol water stond en langzaam ook de kuip begon te vullen. Zie het filmpje hieronder.


Af en toe begonnen de vlonders een beetje op te drijven, dus heb ik een tweede rif gezet en water uitgepompt. Een extra rif in het grootzeil brengt rust in zo’n situatie, hierdoor kregen we niet veel water meer in de kuip en konden we rustiger zeilen.

Iets na halverwege naar Oudeschild neemt de wind plotseling af, aan de horizon niet heel ver weg zie ik een hele donkere wolk. Ik zie de bliksem inslaan in het water. Ik dacht: ‘in die bui kan wel eens veel wind zitten’, dus voor de zekerheid heb ik mijn zeil laten zakken en onder druil en motor de bui over ons heen laten komen, in de bui zat inderdaad veel wind. Na de bui nam de wind sterk af en konden de reven uit het grootzeil en later er weer in omdat de wind weer toenam.

Dit toch wat heftige tochtje heeft wel hele mooie foto’s en filmpjes opgeleverd, en we zijn weer een ervaring rijker.

Maarten Tromp