Mr. Earl te water

Na zevenentwintig jaar zeil-abstinentie is mijn nieuwe schip alweer twee maanden de 1983 aquamarijn Mk3 Lugger mr. Earl.

Ik heb de voorbije weken enkele kleinere klussen aan mr. Earl gedaan: er stonden wat zaken los, leiogen van de fokkeschoot vervangen, (losse) vernis van het prachtige teak gehaald waarna in de olie gezet, ‘druilmastroerplankje’ had speling, anker geregeld, et cetera, kortom wat klusjes om schip en tuig te leren kennen.


Zaterdag 6 januari hield ik het niet meer waarna dan toch maar met zoon en boot naar de banaan aan de Haringvlietbrug gereden. Daar gleed mr. Earl te water en onze eerste zeiltocht gemaakt: onder de brug door, over het Haringvliet naar Tiengemeten en terug.


We kwamen achter de luwte van de dijk uit, zeilen gezet en op het moment dat ik de wind voelde duwen was ik gelijk weer verkocht, heerlijk: wat heb ik dit gemist! Het zeilen ging redelijk goed, maar ik zal nog flink moeten experimenteren en oefenen met combinatie van de drie zeilen en de stand van het zwaard.

Ik heb ook wat kleuren gelcoat gemengd om te proberen (als het wat warmer is – ze staat in een onverwarmde loods) de haarscheurtjes in de gelcoat te repareren. De boot is verder erg goed, dus dat is het zeker waard.

Kortom, ik ben super enthousiast over de Lugger, het is ook gewoon een erg mooi bootje zoals ze op het water ligt en ik vind de ‘eenvoud maar degelijkheid’ heerlijk.

Groeten en tot kijk,

Michiel Jansen – Lugger mr. Earl