Een wind-set (richting en snelheid) voor DC Fiddler’s Green

Om verschillende redenen wilde ik graag een elektronisch wind-setje aan boord van onze coaster. Bijvoorbeeld: de windrichting op thuiswater Westeinder Plassen draait nogal -daarom winnen de locals elke zeilwedstrijd- en “meten is weten” plus de ontoombare behoefte om aan m’n scheepje te klooien.

Nou is voor boot elektronica “the sky is the limit” en als je gaat shoppen bij zo’n watersport juwelier heb je soms hele diepe geldzakken nodig. Nou dat past mij niet en past ook niet bij een Drascombe!

Verder wil ik absoluut geen draden door- of in de mast met bijbehorende dekdoorvoeren of stekkers en KISS (Keep It Simple Stupid) is een fijn principe. 

Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij de draadloze wind-set van NASA marine https://www.nasamarine.com/product-category/products/wind-instruments/ In de mast-top-unit zit een klein zonnepaneeltje en een accu. Deze zendt de informatie (windrichting en snelheid) draadloos door naar een ontvang stationnetje (ter grote van een luciferdoosje)  en aan dit kleine doosje kun je dan verschillende uitvoeringen van hun instrumenten -voor aflezing in de kuip- koppelen. Ik hoor wat verschillende geluiden over de kwaliteit en betrouwbaarheid op de lange termijn van de NASA Marine instrumenten. Maar alle onderdelen (dus ook de wind-cupjes en het vaantje) zijn modulair en los te leveren, de ondersteuning en manuals zijn prima en bovenal is het relatief goedkoop. Een email vraag naar de helpdesk werd vlot beantwoord.

De windgever (het gedeelte wat dus boven in de mast gaat, in vaktermen een Anemometer) heb ik eenvoudig met 3 zwarte ty-raps bovenin de mast gezet. Daarvoor worden ook twee vierkante klemblokjes meegeleverd, maar zo’n vierkant blokje op een rond mastje past niet goed. Bovendien kan de gever er nu makkelijk op- en ook weer af. In mijn geval zit de gever een beetje scheef (dus niet recht vooruit) in verband met een val-doorvoer midden bovenin. Dat geeft niet, want deze offset kan je op nul stellen als de set eenmaal werkt.

In de kajuit op het achterschot heb ik het kleine ontvangst stationnetje gemonteerd. Met een 12V voedings plugje en drie uitgaande draden naar het meetinstrument (NMEA0183 standaard uit, +12V uit naar het instrument en een gedeelde aarde). Een lange, 3 aderige draad, netjes met draadeinde-hulsjes is meegeleverd.

Ik had al een dieptemeter van NASA in de kuip, met een display van het type Target2. Mijn eerste idee was om de dieptemeter er uit te slopen en dan dat gat te gebruiken voor exact hetzelfde display afmetingen van de Target2 windset. Uiteindelijk heb ik ‘m er toch maar onder bij gemonteerd. Er hoeft niet echt gezaagd te worden maar een stappen-boor is wel fijn bij montage, het middelste gat is 24mm Ø. Er wordt een kartonnen boormal meegeleverd. Het display heeft een dikke rubber-pees rondom, dus lijkt het voorlopig regenwaterdicht. Er is ook een NASA Clipper display, dat is wat groter en duidelijker en de set is een fractie duurder. Toen de mast weer omhoog en de “stroom er op” en binnen een minuut werkte alles automatisch. Het ontvangst doosje zit “in het zicht” in de kajuit, want via een rode LED zie je de wind-data knipperen en of er een verbinding is, bovendien is er een klein “set” knopje om de offset op nul te zetten: gewoon recht tegen de wind invaren en SET even indrukken. Deze instelling blijft opgeslagen en is dus eenmalig.

Na het ook nog weghalen van 20 jaar overtollige bedrading en rommel en al m’n gereedschap weer in de auto mikken voor “ooit” opruimen ben ik maar gaan zeilen. Alles werkte in één keer zo uit de doos en ik ben er zeer tevreden mee! Hoop dat bijbehorende foto duidelijk is, anders vraag maar raak.

Naschrift: het valt me op dat met de zeilen over SB iets hoger aan de wind en fractie sneller dan “over BB” kan.  Verder heb ik een radarreflector (zo’n ouderwetse regenvanger) permanent in de masttop en met de wind recht van achteren (voor de wind) heeft het instrument een beetje “wind-schaduw”; recht voor de wind is sowieso een rot-koers. Voor veel-traileraars zou je kunnen overwegen om de wind-gever bovenin de druilmast te monteren, maar ik zelf trek “in rust” altijd een hoes om de druilmast/zeil dus dat wordt wat lastig.

Nog een gedachte: NASA claimt dat de batterij in de top-unit wekenlang meegaat zonder al te veel zonlicht. Wel is het zo dat deze in een “stand-by” stand schakelt bij geen enkele beweging (geen wind). Ik heb gemerkt dat de gever wel moet draaien als je de unit aanzet; anders staat de gever nog in stand-by en wordt er dus geen verbinding gemaakt. Dat herstelt zich weer automatisch.

Goede vaart!

Hielke a/b DC Fiddler’s Green