Wadrover in de Zonnewendetocht

Wadrover, de Drascombe Gig met (zelfgebouwde) kajuit van Bernard Proot en zijn crew, deed mee aan de Zonnewendetocht van de Stichting Natuurlijk Varen. Die tocht werd op 24 en 25 juni 2023 gevaren. Onder de deelnemende schepen bevonden zich verder o.a. een Seil, Goat Island Skiff, Caledonian Yawl, Pathfinder, Oostzeejol, enkele Oughtred zeilkano’s en 2 Tabur Yaks.

Het traject lag in Groningen en Friesland en liep over het Lauwersmeer en het vaarwater ten zuiden hiervan (o.a. Sylster Ryd, Stroobossertrekvaart, de Lauwers).


Zaterdag was het ZW 4-5 waardoor er gekozen werd om vanuit Dokkumer Nieuwe Zijlen het rondje met de klok mee te varen naar de overnachtingsplek in Munnekezijl. Er kon veel worden gezeild al moest de mast wel 3 keer worden gestreken.


Het was een echte ‘sail & oar’-tocht met dagetappes van ongeveer 21 km lang.

Zondag was het 30 graden met een zeer lichte tot geen ZO-wind en stroom tegen op de Lauwers, waardoor er door de deelnemers hard gewerkt moest worden. Maar Wadrover stond haar mannetje/vrouwtje met de schipper filmend op het kajuitdak, de schipperse aan het helmhout en het nageslacht aan de palen. En dat alles natuurlijk onder het toeziend oog van Wiedus, de scheepshond.

Die zondag werd nog 11 keer de mast gestreken op de intensieve lange tocht.

De ‘Proots’ (inclusief Wiedus) hebben op die warme dag ook veel gezwommen en kijken op deze tocht terug met veel voldoening dat zij het hebben gehaald.

Het lijkt bijna overbodig om te vermelden, maar Wadrover was niet alleen het grootste deelnemende schip met de grootste bemanning maar had ook de grootste scheepshond!