Verslag Zomerweekend 2023

Brigitta Elzinga (Scaffie Njord) stuurde ons het volgende verslag van het NKDE Zomerweekend.

Op vrijdag aan het begin van de middag komen de eerste mensen en boten binnengedruppeld. Het is een gezellige drukte van belang. Ook dit jaar is het een internationale zomerbijeenkomst. B&M2 uit België is bij de bijeenkomst aangesloten.
Deze bijeenkomst telt totaal 17 boten, waaronder 3 Scaffies en The Gig van Scoutinggroep Karel Doorman. Deze is zaterdag ons bij het Raboes op komen halen.

’s Avonds wordt er door een aantal mensen onder de overkapping bij het toiletgebouw gekookt en gegeten. Na het eten komen de hapjes en drankjes op tafel en wordt er gezellig gekletst. De 2 picknicktafels zitten vol. Ondanks de regen is het een gezelligheid van belang.


Zaterdagochtend heeft een mistige start. In de loop van de ochtend trekt de mist op. Om 10.30 uur is het palaver en om 11.15 uur het vertrek

Er is niet veel wind maar er kan wel gezeild worden. De Scaffies hebben het meeste voordeel van de weinige wind en varen in de frontlinie mee.


Er wordt gevaren met een snelheid van 1,5 knoop (gemeten door een collega Drascombe schipper). Bij de brug in Baarn wachten we tot de club compleet is om samen door de brug te gaan. Rond 16.30 uur zijn we bij de laatste brug voor Amersfoort. Hier moeten de masten gestreken worden om onder de brug door te komen. Rond 17.10 uur zijn we allemaal in het centrum van Amersfoort aangelegd.


Hier kunnen we 1 uur genieten van de mooie stad. Rond 18.20 uur komen we aan bij het scoutingterrein. Een pracht locatie. Om ca 18.30 uur staat er een heerlijk Italiaans buffet klaar.

In verband met een triathlon-evenement wordt de 1e brug in Amersfoort niet bediend. Dankzij goede een onderhandeling van één van de schippers is de brugwachter van goede wil om een brugbediening om 9.00 uur voor de Drascombes te doen. Maar de brugwachter gunt de Drascombes nog 10 minuten extra in het mooie Amersfoort. De Drascombes die de mast weer omhoog hebben gedaan in verband met de overnachting aan boord zijn blij met deze bediening. Niet veel later is er nog een bediening voor de doorvaart van de fietsboot. Hier maakt de laatste Drascombe die de mast nog heeft staan gretig gebruik van.

Zondag staat er nog minder wind, niets, dan zaterdag en wordt er daarom terug gemotord. Eén van de Scaffies heeft ook nog een stuk geroeid.


Rond 14.30 uur is iedereen weer binnen en aan het opruimen. Het is het einde van een fantastisch en zéér gezellig weekend.