Naar de Marker Wadden

8 oktober, Oostenwind 3 Bft.

Trossen los om 10:30 vanuit het Huizerhoofd in Huizen. Grauw weer met laaghangende bewolking, maar een gunstig windje uit het oosten. Bij Naarden is een wedstrijd van J-Boats bezig, mooi gezicht.


Koers pal west naar de Hollandse Brug, waar we om 11:30 onderdoor waaien. Iets opsturen naar ruime wind richting Pampushavan, dat we om 12:30 dwars hebben. We ronden daar de zuidwestpunt van Flevoland en gaan halve wind, een kilometertje uit de wal om de luwte te mijden, op zuidwest koers naar de Marker Wadden.


Rond 16:30 kakt de wind volledig in zodat het ijzeren topzeil wordt gestart. Een uur later word ik gepraaid door een eenzame kanoër, die smacht naar wat water. Ik geef hem een flesje water en hij blijkt met zijn broer op weg van de Marker Wadden naar Pampushaven. Stoer! De broer vaart in een zeilboot en is met deze flauwe wind achterop geraakt. Mijn goede daad wordt beloond met een licht briesje, zodat we zeilend verder kunnen. Inmiddels zijn de eilanden, die ik nog niet bezocht heb, in zicht.


Rond 18:45 loop ik de haven van het hoofdeiland aan. Daar ligt een handvol boten, dus een plekje met de boeg in de wind is geen probleem. Heb even het uitzicht bewonderd op de uitkijktoren en dan schemert het al. Dus snel met het laatste licht spaghetti gemaakt op de benzinebrander. Het thuisfront bellen en dan wegens druilregen lezen op kooi.


De volgende morgen vroeg op, ontbijt met eieren met spek. Langzaam wordt het dag,maar het zicht is nog steeds slecht. Na een wandeling (baardmannetjes gezien!) begint het licht te spetteren en de wind is oost, 3-4 Bft.


Rond 10:30 varen we de haven uit. Scherp aan de wind maken we een lange slag richting ZZW, waarbij de kustlijn van Flevoland steeds dichterbij komt. Ter hoogte van Almere is de wind op, tijd om de motor te starten. Het is oppassen met druk binnenvaartverkeer op onduidelijke koersen.

Rond 15:00 krijgen we Pampushaven in zicht en is er weer wind.
Een uur later ronden we Pampushaven en om 17:10 steken we door de Hollandse Brug. Vandaar is het voor de (inmiddels gedraaide) wind richting Huizen. 18:00 hebben we Almere Haven dwars, grote troepen aalscholvers en ganzen om de boot. Er wordt getraind door een groep windsurfers op hydrofoil-plankjes, een mooi gezicht. Met een tevreden gevoel draaien we om 18:30 onze haven in.


René Fleur, Longboat Cruiser White Seal