Een eerste verslag van de Voorjaarsbijeenkomst 25 maart 2023

Als we mogen afgaan op de reacties van degenen die aanwezig waren, dan kan de Voorjaarsbijeenkomst worden beschouwd als een zeer geslaagd NKDE-evenement.
Dat was niet in de laatste plaats te danken aan de door onze voorzitter Sytse Terpstra geregelde locatie. Want het onderkomen van de Koninklijke Watersportvereeniging (ja, met twee e’s) Loosdrecht was werkelijk super.

Helaas moest Sytse zelf verstek laten gaan wegens werkverplichtingen overzee.


Bij ontvangst kreeg iedereen koffie plus een versnapering en twee consumptiebonnen ‘voor tijdens de borrel’. We mochten zowel nieuwe donateurs als oude bekenden begroeten en na een halfuurtje ongedwongen socializen nam iedereen plaats in de zaal.Henk Huizinga gaf een zéér boeiende en leerzame uiteenzetting over de twee soorten weer die we in Nederland hebben (goed weer en slecht weer).


Het was ook echt toegespitst op de praktijk van het zeilen met kleine bootjes. Menig Drascombe-zeiler zal nu toch weer net even anders aankijken tegen de prachtige wolkenluchten die ons land rijk kan zijn. En hij of zij weet nu ook wat er verwacht kan worden aan windvlagen rond een bui.


Uiteraard ging Henk ook graag in op de vragen vanuit het publiek op hem werden afgevuurd.


Na de presentatie van Henk werd de rest van het programma afgewerkt. Daarbij was natuurlijk veel aandacht voor het inmiddels overbekende prijzencircus. Wel was het jammer dat een aantal van de prijswinnaars zelf niet aanwezig kon zijn.

De eerste prijs voor de Drasdoordenker (de speciaal voor Drascombevarenden gemaakte puzzel met cryptische omschrijvingen) ging naar Gerard Jol van Coaster Peper en de tweede prijs naar Gert van den Hooning van Lugger Moana.

De juiste oplossing was ‘De NKDE wenst u behouden vaart’ en de bij de cryptische omschrijvingen behorende woorden kunt u binnenkort terugvinden in een apart artikel op de site. De respons op de puzzel was met slechts 2 (!) inzendingen wel iets lager dan verwacht. Had ik hem dan toch te moeilijk gemaakt?

Hier legt Gerard uit hoe hij de puzzel wist op te lossen en hij vertrouwde ons toe dat de NKDE met deze Drasdoordenker had gezorgd voor ‘enkele genoegelijke uurtjes samen met zijn echtgenote’.


Secretaris José presenteert de ‘De heer G.Th.M. the Kloese – arts – Wisselminiatuur 2023’ die toegekend was aan Henk Wels van Coaster Medusa.


Bij het uitreiken van de Peter de Grote-prijs -toegekend aan Carol Fuchs van Coaster Mellon– bleek dat er bij de NKDE kennelijk ruimte is voor nóg een prijs, namelijk de Alzheimer-award. En die zou dan zijn gewonnen door het voltallige bestuur van de NKDE (in de volksmond ‘de Kleine Kring’). Die Kleine Kring was namelijk in haar enthousiasme helemaal vergeten dat de Peter de Grote-prijs niet slechts één keer was uitgereikt (aan Adolf Tabatchnik in 2001) maar vervolgens in 2013 nóg een keer. En wie was de winnaar in 2013: jawel, Carol Fuchs van Coaster Mellon vanwege onder andere zijn fameuze dubbele klaproer-uitvinding!


Carol had zelf ook weer prachtige plannen voor een mooie vaarvakantie. Hij noemde dat de ‘Van Oost naar Noord-tocht’ en dat is een expeditie over zout en zoet water van Flensburg via Kiel en Lübeck naar Hamburg en dan over de Elbe met de stroom in de kont naar Brünsbuttel. Vanuit Brünsbuttel kun je met de trein terug naar Flensburg om de auto’s en trailers op te halen.


Het plan zag er zeer aantrekkelijk uit, met zelfs een overnachting in hartje Hamburg, vlak bij de beroemde concertzaal Elbphilharmonie.


Bij het voorlezen van de bij de prijzen behorende teksten moest Chris even een zaklamp gebruiken om Michel ´het licht te laten zien’.


Daarbij wist Chris nog niet dat juist hij in het zonnetje zou worden gezet. Hij was namelijk de winnaar van de Drascombe Nederland Smis Ervaring. Dat was zorgvuldig geheim gehouden en voor Chris dan ook een totale verrassing. Hij werd er zowaar een beetje emotioneel van.
Maar Chris, jij (en Pluk) hebben hem echt verdiend hoor!


Peter Kiers presenteert zijn plannen voor de Smiscruise voor gevorderden.

Na afloop van het officiële gedeelte konden we aan de borrel en de dis. En die was niet mis!

De ‘kombuis’ van de KWVL serveerde een prima stamppot-buffet met zuurkool, boerenkool, gehaktbal en worst (‘gewoon’ of vegetarisch), uitgebakken spekjes, uitjes, augurk, mosterd en piccalilly.

En als afsluiter een toetje dat bij menigeen een brede lach op het gezicht toverde.

Al met al was het een zeer geslaagde Voorjaarsbijeenkomst!

(Het zag er trouwens even naar uit dat er bij dit verslag geen foto’s van de bijeenkomst konden worden geplaatst. Het geheugenkaartje van mijn fototoestel was namelijk gaan muiten en gaf geen enkel beeld meer prijs. Pas na het urenlang inzetten van een op Internet gevonden ‘Search and Rescue-programma’ bleken de verdwenen foto’s weer boven water te komen.)

Roel Smidt
Coaster Seanymph