De nieuwe schippers van White Seal

Beste Drascombe-varenden, graag wil ik ons, de nieuwe schippers van White Seal, even voorstellen.

Mijn zeilvriend Rob de Bruin en ondergetekende hebben zo’n 45 jaar geleden bij de zeeverkenners leren zeilen en sinds die tijd varen wij, onregelmatig en met allerlei schepen, met elkaar op. De laatste 6 jaar vooral met een Aquamuse 141 (Japanse zeilkano) en een opvouwbare Mirror.
Leuke open bootjes, en makkelijk thuis te stallen. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en er moest toch maar een echte boot komen. Met een kajuit. Later, als we groot zijn.

Al filosoferend bleken we allebei een zwak te hebben voor de Drascombe Longboat Cruiser. In mijn geval al 23 jaar, sinds ik bij een zeilvriendin de boeken van een zekere Hans Vandersmissen ontdekte.
Een afspraak met Michel Maartens van Drascombe Nederland was snel gemaakt. Begin Maart gingen we daar bootjes kijken en tussen alle glimmende Coasters stond een verweerd werkscheepje met zwart houtwerk. Een Cruiser. Ze sprak ons in al haar soberheid wel aan. Een erg leuke boot, die al heel wat zeemijlen heeft afgelegd, volgens Michel. Lees er de verhalen op de NKDE-site maar op na.

Een paar weken later mochten we ons de trotse eigenaars noemen van de White Seal. Hoewel het water van het Gooimeer lonkte, hebben we haar op het terrein van DN de nodige TLC gegeven: romp en bovenbouw wassen, poetsen en waxen. Houtwerk in de gekookte lijnolie of jachtlak. De vorige schippers, Frans en Margot Schaake, gebeld voor wat laatste tips.

En dan op een mooie zaterdag, te water in Huizen! Met 3 bft en een zonnetje eerst een slag gemaakt naar de Hollandsebrug, daarna terug richting de Aanloophaven van Huizen, onze thuishaven. Alles nieuw en onwennig. Mijn ogen niet af kunnen houden van de mooie lijnen van het schip, wat bruist ze lekker met die overnaadse romp, toch even pielen tot het grootzeil mooi staat, wat een lekkere ruime kuip, zwaard wat omhoog want deze oever is ondiep… heerlijk eerste tochtje.


Inmiddels hebben wij ieder al een eerste solo-tochtje gemaakt en dan valt op hoe heerlijk handzaam de Cruiser is. Binnenkort een eerste IJsselmeertochtje naar de Marker Wadden. Heel veel zin in!

René Fleur, Utrecht