A gentleman doesn’t race

Maar afgelopen zaterdag dus wel: Drascombe Coaster Fiddler’s Green met aan boord schipper Hielke en zeewaardige dochter / chief strategy officer / gaffel-specialist Marlous hebben de jaarlijkse 6 Uur van de Westeinder uitgezeild met een gemiddelde snelheid over de boeien van 4,7 knopen over 6 uur. Het was dan ook heerlijke zeilweer met een dikke NO4 en 30°C in de schaduw.


Het concept is heel simpel: over de gehele Westeinder Plas (voor kenners “de grote poel”) wordt een lange, grote wedstrijdbaan uitgelegd en wordt er gedurende 6 uur de boeidoorgangen gemeten. De podium uitslag wordt berekend op SW waarde (in ons geval heb ik 126 opgegeven) Behalve lekker zeilen vond ik het ook erg leuk om met m’n dochter het maximale (zeiltrim, gewichtstrim, strategie) uit de Coaster te halen. Uiteraard is de Fiddler’s Green geen partij voor het gemengde veld van racebakkies (laser achtige afwasteiltjes), Lemsteraken en ander duur zeilplezier, maar helemaal onderaan zijn we niet geklokt.
Eigenlijk had ik het stiekeme plan om vantevoren de zware (we hebben een 8Pk 4takt) buitenboordmotor er af te halen, maar vorige week moest er ook gewerkt worden en hiervoor dus geen tijd (hij zit écht goed vast voor steelboeven) Zaten we na afloop wel op tijd aan een biertje. Blij met de Coaster-giek(en) Daarmee kon ik redelijk (met een onderlijkstrekker) de bolling van het grootzeil aanpassen naar “bollig” op het lange voordewindse rak en wat vlakker op de aandewindse opkruis rakken, de wind trok ook wat aan naar Bft5 in vlagen. Ook voordewind doet de druil dan lekker mee. Ik mis nog een uithouder voor de fok, gaat er komen. Eerlijk is eerlijk, ik vond het een lange dag (om 9 uur waren we al op het water om op tijd over de start-lijn te gaan) het was toch wel erg warm om geconcentreerd te blijven zeilen en zo nog wat dingen. Maar een happening was het zeker!

Hielke van Oostrum

Coaster Fiddlers Green