Zij staat in de sterren…

Het kan verkeren’ schreef de zeventiende-eeuwse dichter Bredero in zijn komedie ‘de Spaansche Brabander’. Dat Spaansche moeten we vergeten, maar de Brabander niet.

Ons zeilleven moet zich toch wel eens aanpassen aan ons gewone bestaan. Na het lezen van ‘De zwerftocht van de Lugworm’ van Ken Duxbury wist ik het: boot verkopen en het werd een Drascombe Lugger in 2004. Deze boot Trizonia moest natuurlijk ook naar de Griekse wateren, zoals Duxbury beschreven had. Na verloop van jaren werd de Lugger vervangen door de Coaster Antartis. In 2016 de kleine stoere Drascombe Dabber Ostria erbij gekocht.

Het kan verkeren.

Mijn geliefde partner gaat al enkele jaren niet meer mee. Onlangs zei ze dat haar HH-zeilpak (volgens dit verhaal van Roel Smidt Henny Huisman kleding) niet meer lekker zat. Dan wordt de breuk met de bemanning definitief. ‘Zal ik mijn zeilersleven voortzetten in weer een Lugger?’ is een gedachte die al wat langer speelt.

Op de voorjaarsbijeenkomst bespreek ik deze gedachte met Rob Moot. Samen met Karin heeft hij jaren gevaren in de Lugger Castor en Pollux. Enkele dagen na deze bijeenkomst stuurt hij me een linkje: DE Castor en Pollux te koop. Luggers worden niet vaak aangeboden en zeker niet DE Castor en Pollux. Meteen een afspraak gemaakt om kapers op de kust voor te zijn. Afgelopen donderdag, 24 maart, samen met Rob naar de Dokkummer Ee het verleden tegemoet. Hier ontmoetten we een bijzonder vriendelijke Friese verkoper. Het verbaasde Rob dat er aan Castor en Pollux na dertien jaar niets veranderd was. De koop werd met een handdruk snel geregeld.

Onderweg naar huis waren we beiden overdonderd door wat er gebeurd was. Terug in Almere de vertederende ogen van Karin bij de eerste aanblik van haar geliefde bootje uit het verleden.

Drie Drascombes is te veel. Drascombe Brabant is niet de bedoeling. Antartis staat nog in de winterstalling. Coaster Antartis en Dabber Ostria wil ik snel te koop aanbieden.

Aldus geschiedde …

Lugger Castor en Pollux

Gijs van Kemenade

Lugger Castor en Pollux

gjmvankemenade@ziggo.nl

Opmerking redactie 03-04-2022: Antartis en Ostria zijn inmiddels door Gijs verkocht.