Winnaars De heer G.Th.M. te Kloese ~ arts Wisselminiatuur, 2022

De ‘De heer G.Th.M. te Kloese ~ arts Wisselminiatuur’ is voor het jaar 2022 toegekend aan Els en Gunnar Daan. Voor Gunnar is dat uiteraard postuum want hij is helaas overleden.

Gunnar Daan

Michel Maartens heeft de wisselminiatuur begin april naar Els gebracht en overhandigd. Hier volgt zijn verslag.

“Het is een heldere, knisperend koude zondagmiddag begin april als we de deel van Donia Sathe in Oosternijkerk opdraaien. Daar verwarmt het haardvuur de woonkamer, koffie en vers gebakken taart staan klaar voor de welkome reizigers die hier bijna altijd van ver komen. Na het voordragen van de tekst van de Commissie toekenning De heer G.Th.M. te Kloese ~ arts Wisselminiatuur 2022 wordt het halfmodel van Navis Longboat meteen aan de muur gehangen. Els is zichtbaar blij verheugd met de eer die haar ten deel valt, wij verheugen ons nu al om de wisselminiatuur maart 2023 weer langs te mogen komen halen!

Omdat we toch in de buurt zijn spreken we af met mede Drascombevarenden in ’t Ailand op de haven van Lauwersoog om de plannen voor het komend vaarseizoen door te nemen: Schotland, Hemelvaart Smiscruises, Wadden, Zomerbijeenkomst Langweer, de Dorus Rijkers Prestatietocht bij de KMJC in Den Helder. De naamgever van de wisselminiatuur, langjarige NKDE voorzitter, secretaris, penningmeester en BaD hoofdredacteur in één zou tevreden geweest kunnen zijn!”

Hier volgt de bij de toekenning van de miniatuur behorende tekst zoals die -traditiegetrouw- volledig werd voorgedragen.

“Het heeft de Nederlandse Kring van Drascombe Eigenaren behaagt, de 2022 De heer G.Th.M. te Kloese ~ arts Wisselminiatuur te overhandigen aan Els en Gunnar Daan.
Midden jaren tachtig eigenaren van de witte Open Longboat TIJ stappen zij in 1994 over op een Gig die door Gunnar en zoon Berend vakkundig wordt omgetoverd tot de bekende Cruiser Gig GIG. Zoals bij meer werk van Gunnar blijken smaken te verschillen. De keuze voor de rode cabin wordt gemaakt door ‘een partijtje hout wat we nog hadden liggen.’
Gunnar omschrijft zichzelf als een landrot ‘behept met een redelijk overmoedig karakter’ maar weet Els meestal te verleiden op te stappen tijdens soms bepaald ‘karaktervormende’ tochten. Zijn bijdragen aan de Berichten aan Drascombevarenden zijn daarvan nog steeds een actueel herleesbaar bewijs.
Zo bevaren zowel TIJ als GIG naast de Friese meren en de geliefde wadden ook Zweden en de noordwestkust van Schotland. Daarbij eerst kamperend op barre eilanden vanuit de Open Longboat. Later vissend, zeefruit verzamelend en musicerend in de ruime kuip van GIG. Altijd is er tijd de wereld te verfraaien met de kleurrijkste aquarellen.
De NKDE Voorjaarsbijeenkomst 2009 wordt verluchtigd door een presentatie met foto’s, aquarellen en verhalen van een avontuurlijke tocht met GIG op die noordwestkust van Schotland. Genietend van Eigg tot Iona.

Gunnar overleed op 30 oktober 2016, GIG is verkocht, maar de Wisselminiatuur zal een ereplaats krijgen tussen de nautische memorabilia in Oosternijkerk.”

NKDE
Commissie toekenning ‘De heer G.Th.M. te Kloese ~ arts Wisselminiatuur 2022’.