Vuurtorentocht 2022

Vier Drascombes, 2 Luggers en 2 Coasters deden mee aan de Vuurtorentocht 25 en 26 juni georganiseerd door Dirk Branbergen. Dirk heeft connecties in Workum en Cornelie, de weduwe van vuurtorenwachter en icoon (Strontrace b.v.) Reid, zou de vuurtoren en het landgoed laten zien dat hierachter ligt. Bovendien een tochtje door de sloten en vaartjes achter Workum die binnendoor naar Hindelopen gaan.

Gezien de vele vaste bruggen in de sloten dacht ondergetekende wel dat het een uitdaging zou worden om dit zonder motor te doen. Maar afspraak is afspraak! Daarom zelf een 4 meter lange vaarboom gemaakt van een aluminimum buis die familie in het Land van Maas en Waal nog had staan, natuurlijk met houten druif en teen. Achteraf niet ideaal, hij zinkt immers. Daarnaast moet die teen wel de juiste vorm hebben voor de Friese modder. Het belangrijkste was een opstapper en Goffe Schat bleek bereid tot een forse mate van hulp.

De tocht zou beginnen op de camping It Soal te Workum. Omdat het de schipper niet duidelijk was of de helling daar geschikt was voor een Coaster, besloten een dag eerder uit Heeg te vertrekken en gebruik te maken van de helling van de Passantenhaven, een voor mij bekende plek. Of zoals havenmeester Douwe altijd zegt: geen probleem! Daar kwamen we ook de dames Oost tegen met hun Drifter 21.

Workum was niet bezeild en na wat kruisen op het Heegermeer konden we richting Grote Gaastmeer en Lange Fliet. Dit was maar krap bezeild en met de motor wat bij konden we een aantal platbodems bijhouden om als konvooi door de spoorbrug te Workum te gaan. Gezien het te verwachten weer had de schipper het hotelletje Gast Inn geboekt in Workum bij de sluis. Een uitkomst, de Medusa lag voor de deur. Uitzicht op het werfje waar net een sloep van hard verduurzaamd bamboe te water was gelaten. Elektrisch natuurlijk. Een mooi scheepje maar gaat kan er nu qua comfort boven een Coaster (behalve misschien een Drifter)?

De volgende dag door de sluis en naar de camping. Dirk kwam aan gevaren en hield het palaver. Met de Caledonia Yawl van Onno en Anneke en de Ness Yawl van Freek en Saar als ferries naar de Vuurtoren waar Cornelie al stond te wachten voor een zeer uitgebreide rondleiding gevolgd door muntthee en bier. Een bijzondere plek en een bijzonder mens, kijk maar eens bij Natuurlijk Varen Natuurlijk Varen.

Diner in het restaurant van de camping, veel regen en onweer ‘s nachts. Maar zondag was weer droog. Medusa ging vlot weer door de sluis ZONDER MOTOR en wachtte bij het werfje op de vloot. We gingen stuurboord uit en door eerder genoemde sloten en vaarten met mast omlaag richting Hindelopen. De Drascombes roeiden het eerste stuk en besloten daarna tot jagen. Het nadeel van een vaarboom is dat deze bij ondeskundig gebruik in bochtig vaarwater onder het schip komt en dan moet je hopen dat je de boom los kunt trekken. Vlak voor Hindelopen werd de “boerderij op zijn kop” bezocht, zie ook hiervoor Natuurlijk Varen. Een gedurfd project. Nota bene: de foto staat scheef, niet de boerderij.

Rond 15:00 uur terug, een aantal schepen via Hindelopen naar Workum, de Medusa nu met de motor door de sloten en vaarten richting Workum en de spoorbrug (niet door de stad, de kortste weg naar Heeg). Achteraf gezien een wonder hoe we ooit roeiend door die sloten gekomen zijn (het roer zat soms aan de grond)! Ook nu zat de wind niet geheel mee maar we voeren wel met ruime wind in vliegende vaart over het Heegermeer. Zeer ruim op tijd om van de helling op de Passantenhaven gebruik te maken om Medusa er weer uit te halen en een hapje te eten in Heeg.

Een tocht om nooit te vergeten!

Henk Wels, Coaster Medusa