Scottcruise 2022 – blog (20/5)

Een select groepje Drascombes vaart op dit moment in Schotland. Als het netwerk het toe laat, druppelen af en toe wat foto’s en verhalen binnen bij de redactie. Hou de website in de gaten voor updates!

Eerste nacht ten anker in Sanna Bay, Ardnamurchan.
De tocht vanaf de helling bij Ardtoe, Kentra Bay, naar Sanna is zo’n 12 nm. Met sunny spells en een gentle breeze uit het oosten goed te doen voor de eerste hop.

Maar Sanna Bay is veel te druk natuurlijk! Daarom overgestoken naar Coll om op de N-punt te overnachten. Honden hebben vrij spel op deze prachtige standjes in het absolute niets.

Na een herentochtje van een mijl of zes aangekomen in Arinagour op de oostkust van Coll. Hier even afwachten wat de wind gaat doen, want die lijkt een frisse zuidcomponent te gaan bevatten. 

Vandaag wordt het aanhoudende rustige weer en gunstig tij gebruikt om de oversteek van Coll ZO richting Mull te maken. Maar niet zonder dat als lunchstop en voor de vogelaars de Treshnish Isles aangedaan worden. Als je inzoomt op de kaart zie je dat de toegang tot de eilandengroep bekend staat als rock infected!
Op het grootste eiland Lunga leeft een kolonie papegaaiduikers die zo tam zijn dat ze de sardientjes bijna uit je hand pikken! Hier is de link naar een kort filmpje op Youtube.

Ankeren waarna de aanlanding op Lunga en de klauterpartij naar de kolonie zijn bepaald interesting… We gaan met één schip aan wal, er blijft een ankerwacht aan boord want de stroom giert door de diepe geul tussen de rotseilanden. Voor Riddle of the Sands en Olle is het de tweede keer dat de schepen hier ten anker komen, tweeëntwintig jaar geleden voor het eerst!

Vrijdag 29-04-2022

Voor een rustige nacht steekt de vloot de vier mijl over naar Gometra, W van Mull. Een favoriete ankerlocatie, beschut bij alle winden ligt daar Acardsaid Mhor harbour. Een speelplaats van stags, zeehonden en otters, als je daar ’s avonds tussen de hoogtes van de stilte geniet.
De aquarel van Acardsaid Mhor harbour is van Gunnar Daan.


Zaterdag 30-04-2022

Vandaag is het zo zonnig dat zelfs De Hond Pluk bescherming tegen de heftigste UV-stralen zoekt.

De vloot gebruikt het nog steeds fantastische weer om de beschutting op te zoeken voor hetgeen komen gaat. De tocht eindigt in Ulva Ferry, een prettige locatie met home baked scones gebakken door de vrouw van de veerman. De rode telefooncel is nog steeds in gebruik… als plantenkas!

Om de kou te verdrijven, maar voornamelijk om de scones van Ulva Ferry Boathouse te bereiken demonstreert Cptn. Chris een staaltje wrikken met vier Coasters! (filmpje).

Maar het is niet altijd eindeloos feest qua weer in Schotland, soms vier seizoenen in één dag.

Vandaag rust achter de ankers om een paar trogjes over te laten trekken (filmpje).


Zondag 01-05-2022

Het is alsof de zaterdag met harde wind en hoosbuien nooit geweest is als de vloot ontwaakt. Al weer een stralende dag in de Sound of Ulva anchorage.

Vandaag, zondag 1 mei, verkast de vloot een paar mijl rond de ZO hoek van Ulva naar een bekende mossellocatie, smullen daar met super uitzicht op de toppen van Mull.


Maandag 02-05-2022

De ruime gentle breeze wordt vandaag (maandag) benut om verder richting Z te verkassen en de oversteek van Mull naar Iona te maken.
Vanaf Vega of Garth worden steady shots van de vloot gemaakt die Fingal’s Cave op het eiland Staffa verkent.

Vanaf Staffa gaat het ZZW naar de Sound of Iona, hier Riddle of the Sands met linksvoor Mull en rechtsvoor Iona.

Door de Sound of Iona giert een echt forse stroom heen en weer tot wel 5 knopen. Net uit de felle stroom ligt een historische ankerplek waar de vloot de nacht doorbrengt, Bull Hole.
Hier navigeert Flor de Mar tussen de skerries naar Bull Hole terwijl Olle en Batyr al tegen een van de strandjes zijn gekropen.


Donderdag 5 mei 2022

Het bezoek aan het historische eiland Iona, waar St. Columba in 563 voet aan land zette om de bekende abdij te stichten. Zouden Columba en zijn monniken ditzelfde droogvallende strandje gebruikt hebben?

Bericht vanaf Vega of Garth:

‘All crews are all ashore now. A nice soup and sandwich lunch in the Argyll hotel here. Now all are off taking in the sights, seeing the abbey and nunnery for a couple of hours before the tide makes things more complicated again. We head for Tinkers Hole later. And then, with wind strengthening from west and SW on Wednesday and Thursday we will have to make a choice. I think the cruise favours Colonsay, but they might then have to pause there. It’s a long way out west of Jura, and not many choices once there…. For there are a couple of days forecast with strong winds before this week ends. Flor de Mar needs to get inshore back at least towards Oban area…. Somewhere Frank can collect his boat from, to head back to NL this weekend. I plan to head Vega back towards Kentra now as well, lots to do at Duneira in springtime too!’

En dan hier nog wat extra foto’s van het dierenleven en schepen onderweg van Kentra Bay naar Iona.


Maandag 16 mei 2022

Filmpjes ‘Arrival Tinkers Hole’ en ‘Tussen de Torran Rocks, onderweg van Tinkers Hole naar Colonsay’.

Het whisky-eiland Islay trekt! Hier wordt Mc Arthur’s Head in de Sound of Islay gerond op weg naar Port Ellen (Opmerking redactie: gelet op de vele whisky-distilleerderijen moet misschien. worden gesproken van ‘Mc Arthur’s Sore Head’?).

Hideout tussen de Ardmore Islands.
We gaan weer noord, hier ligt Batyr in Lagg Bay

Vandaag Clachan Sound op de motor. Geen wind. Van Zuid naar Noord. Morgen richting Oban. Daar schijnt een goed visrestaurant te zijn

Hier onder: Riddle of the Sands in de Sound of Jura onderweg naar Loch Sween.


Dinsdag 17 mei 2022

Vannacht in Oban geslapen. Vanochtend naar Duart Castle geweest. Nu in Fishnishbay Sound of Mull. Zeikweer.


Woensdag 18 mei 2022

We blijven vannacht in Tobermory. Morgen naar Salen in Loch Sunart en daar het rollend materieel ophalen en er uit. Daarna wordt het echt baggerweer!