Extra ‘voorprogramma’ bij de Voorjaarsbijeenkomst: zeilen met kleine bootjes!

Zoals het er nu uitziet, gaat er voorafgaande aan de Voorjaarsbijeenkomst in de haven van Huizen gezeild worden. Niet met Drascombes, maar wel met bootjes die (bijna) net zo leuk zijn. Dirk Branbergen en Henk Wels hebben ’s winters namelijk een RC (radio controlled oftewel radiografisch bestuurbaar) zeilscheepje gebouwd. Dirk heeft zijn scheepje (met de naam Minimaatje) zelfs laten varen op het IJsselmeer.

De scheepjes zijn een Amerikaans ontwerp van Gary Webb, vrij eenvoudig te bouwen met vliegtuigtriplex en wat scratch hout. RC spullen zoals een zender, ontvanger, liertjes of servo zijn niet meer zo duur. Zeilen kun je natuurlijk zelf maken.

De scheepjes komen van de site BOATS (bearospaceindustries.com). Op die site staan ook nog andere prachtige nostalgische scheepsontwerpen waarvan de bouwplannen voor 15 dollar per email kunnen worden geleverd.

Als wind en weer het toestaan, zal voor aanvang van de Voorjaarsbijeenkomst, denk aan tussen 1300 en 1400 uur, vanaf de kop van de hoofdsteiger van Jachthaven Huizerhoofd een stukje met de scheepjes worden gevaren. U kunt ze dan zelf bewonderen, zowel op het droge als in volle actie. Let op: ze zijn heel wat beweeglijker dan een Drascombe!

En hier een link naar een filmpje van Minimaatje in actie op het IJsselmeer