Even voorstellen en een nieuwe patrijspoort voor Fiddler’s Green

Wij zijn Hielke en Yvonne van Oostrum en we zeilen sinds deze zomer met Fiddler’s Green. Dat is onze door Honnor Marine in 1994 gebouwde Drascombe Coaster #252.

‘Fiddler’s Green’ is volgens een shanty de hemel waar zeelieden en vissermannen naar toe gaan: de vissen springen in je net, altijd mooi weer, het bier is gratis en de meisjes zijn lief. Dat soort werk.

Onze thuishaven is WV Schiphol in Aalsmeer. We zeilen voornamelijk op de Westeinder maar ook op de Braassemer en de Kaag. De Westeinder heeft heel veel kleine ontoegankelijke eilandjes, ondiepe slootjes en inhammen. Ideaal voor een Coaster en al roeiend zijn al veel nieuwe watertjes verkend.

Toen de Fiddler’s Green nog Seerijp heette vertelde de vorige eigenaar Matthieu al bij aankoop dat het voorste raampje, de originele bronzen patrijspoort, niet helemaal waterdicht was. Volgens hem omdat er altijd een beetje water in bleef staan. Later heb ik de rubber seal al een keer ingevet, maar deze pees was eigenlijk prima.

Dus het plan was om de patrijspoort te vervangen voor een mooi Lewmar dekluik volgens de methode van Frank van Delden van Coaster Ultreia, zoals gelezen op de NDKE website. Een week later kreeg ik gratis een gloednieuwe Vetus PW223 patrijspoort van haven-vriend Leo. Die PW223 is net wat groter dan de bestaande maar heeft wel als voordeel dat de buitenste rand (flens) heel breed is en deze wordt gemonteerd zonder extra gaten boren. Wel is het rond net wat groter.


Lang verhaal kort: de decoupeerzaag in de Coaster (na 6 keer meten, zweten en uittekenen) en de nieuwe poort gemonteerd.
Aan de binnenkant van zo’n Vetus patrijspoort zit een losse binnenflens in twee delen die de buitenrand vastklemt. Onder de buitenste flens zit een royale laag Butyl-tape (HPX tape) in plaats van kit. Dit is een soort scheepvaart-stopverf die zeer goed afdicht en enigszins flexibel blijft.

Leo is helaas onlangs overleden en heeft het resultaat en de bijbehorende dankbaarheid niet mogen meemaken. Wij zijn er blij mee! Toen ik de oude bronzen patrijspoort demonteerde bleek de eigenlijke (achteraf dus) reden voor het lek: de patrijspoort zat zonder enige vorm van kit “droog” gemonteerd…

Maken we hier nog iemand blij mee? Gratis ophalen in Alphen aan den Rijn of inruilen tegen een paar bruine trappistenbiertjes?(contact via hvanoostrum(apestaartje)gmail.com).

Gelukkig hebben we de foto’s nog.