De zwemtrap van Fiddler’s Green

Toen we Drascombe Coaster #252 Fiddler’s Green over mochten nemen deze zomer, vertelde de vorige eigenaar dat hij -bij het te water gaan om te zwemmen- altijd “zo” aan boord klom door zich gewoon over de kuiprand te trekken.
Op het Internet staan al een heleboel verhalen dat het toch wat uitdagingen kan geven, dus deze zomer, met een vaste zwemtrap bij de steiger stand-by, maar eens vrijwillig lekker zwemmen. Ook heb ik toen een klein touwladdertje (type loodsladder), een fender aan twee lijntjes en een stuk landvast van voor- naar achteren geprobeerd.

Het resultaat was enigszins ontluisterend: ondanks mijn prima fysiek (neem dit met een vaatje zout) kon ik mezelf met geen enkele mogelijkheid zelfstandig aan boord werken op deze manieren. En dat was nog volledig relaxed en uitgerust in zwembroek, dus laat staan met een zeilpak + zwemvest aan!
In de lijst met winterklussen stond een vaste zwemtrap dus hoog op de to-do lijst.

Er staan verschillende types Drascombe zwemtrappen en boarding ladders her en der op het Internet (Engelse Drascombe-fora, Facebook, websites en ook op de NKDE website). Van alles gepast, gemeten en bedacht -best nog lastig door de eigenwijze rompvorm- maar uiteindelijk is het deze geworden (zie foto).

Dit is een uitschuifbaar RVS laddertje met 4 treden dat ter hoogte van de overloop dwars op de romp zit gemonteerd. De romp is daar het sterkste en de overloop fungeert tevens als handvat/houvast. De trap zit met M6 x 55 RVS bouten door het potdeksel en de romp (hierbij dikke, zware rubberen afstandsbussen) met aan de binnenkant carrosserie-ringen en zelfborgende dopmoeren. Ingeschoven en opgeklapt zit het met een borglijntje vast aan de overloop, zodat je vanaf het water de trap naar beneden kunt klappen.

Uiteraard is het een uitsteeksel aan de BB achterkant van de romp, dus bij langszij in de sluis aan een luxe witte plastic comfortcontainer vraagt het om een extra stootkussen.

De trap zelf kost €.175,- bij George Kniest maar ik heb exact dezelfde gevonden op eBay en Amazon (sorry George) voor €.95,- (inclusief verzendkosten en inklaring). Stuur eventueel maar een berichtje voor een web-link of nadere detailfoto’s.

Fiddler’s Green ligt nu lekker uit te rusten in haar winterslaap, al wordt er wat afgeprutst, maar laat de zomer maar komen!

Goede vaart, Hielke van Oostrum