TWW maar dan anders

Er waren dit jaar niet veel aanmeldingen. Flor de Mar met bemanning ging vanaf zaterdag 13 t/m woensdag 17 november in Duitsland het wad op (zie hun verhaal) en verder verhinderingen door blessures, werkverplichtingen en andere excuses. Gert Schouten met coaster Zilt en ikzelf met coaster Zandloper hadden de periode, van woensdag 17 november t/m de aansluitende zondag, al vastgelegd en als startpunt kozen we voor Harlingen; dichtbij de winterberging van Zilt en veel tochtalternatieven.

De weersverwachting voor de periode was stevig. West tot zuid-westen wind 5-6 Bft (af en toe 7). Omdat zowel Zilt als Zandloper zich niet meer hoeven te bewijzen was het plan om grotendeels en comfortabel in Friesland te varen. Vanuit Harlingen over de Waddenzee en over De Boontjes door de sluis van Kornewerderzand en dan bij Workum of Stavoren Friesland in en vervolgens via de Middelsee route terug naar Harlingen.

Maar bij het aanrijden naar Harlingen zag Gert dat Kornwerd in restauratie was en niet werd bediend. Ook de bruggen in Friesland bleken in deze periode alleen op afroep (minimaal 2 uur van te voren aanmelden) bediend. En er zijn er nogal wat in de Middelsee route.

Daarom het plan snel aangepast. Binnendoor vanaf Harlingen naar Lauwersoog. Dan met het openbaar vervoer terug naar Harlingen om auto’s en trailer op te halen.

Grote voordeel is dat we de gehele route de stevige wind in de rug hebben en we leuke steden en dorpjes aan kunnen doen.

Na tewaterlating woensdag over het Van Harinxma kanaal, door Franeker naar een klein vervallen jachthaventje in Dronryp. Volgens de eigenaar werd het haventje druk gerenoveerd. Begin dit jaar waren er een paar planken vervangen van een vingersteigertje en vorig jaar ook al een paar planken van een ander steigertje. Op de vraag welke faciliteiten er waren voor onze € 5 havengeld was het antwoord kort ‘geen’. Het dorpje is mooi en typisch Fries. Het enige restaurant/café was echter in beslag genomen door de plaatselijke 65 plussers in besloten setting. Dus ’s avonds aan de zelfgemaakte en inmiddels ontdooide hachee met aardappel puree en rode kool. Geen slecht begin.

Donderdag bracht ons door Leeuwarden, waar we met gestreken mast (net) onder de meeste bruggen door konden. Lunchstop aan de Prinsentuin voor een wandeling door Leeuwarden (wat een rust en gemoedelijkheid in vergelijking met de randstad) en daarna de Dokkumer Ee op, dat een prachtig watertje is met leuke dorpjes als Lekkum. De wind is nog steeds mee en het al varende strijken van de mast gaat steeds soepeler. De motor hoeft dan maar even bij om de vaart er uit te halen als de doorvaarthoogte wat krap is. Een mooi plekje voor de nacht vonden we net boven Bartlehiem. Er kwam wel een wat ‘boze’ buurman naar buiten die vond dat we aan de overkant moesten gaan liggen (waar we niet van boord konden) maar hij werd gelukkig getemperd door de ‘blije’ buurman die vroeger alle Dras-boeken van Hans Vandersmissen had verslonden. Dus we mochten blijven liggen als we er geen discotheekachtige toestanden van zouden maken. Waren we ook niet van plan. Geen restaurant te bekennen in de buurt maar de boerenkool met top-slagersrookworst smaakte heerlijk.

Vrijdag verder over de Dokkumer Ee, een wandeling door Dokkum (waar we midden in het stadje konden aanmeren), naar Dokkumer Nieuwe Zijlen voor de nacht waar in de plaatselijke herberg een lekker visje werd verorberd. Sommige bruggen waren te laag om met gestreken mast onderdoor te kunnen maar met behulp van de uiterst vriendelijke ‘op afroep’ mevrouw liep de brugbediening meer dan gesmeerd. Zelfs toen we een half uur te vroeg arriveerden ging een brug direct voor ons open.

Zaterdag, door de sluis, het Lauwersmeer op. De wind was iets gaan liggen dus het (comfort)rifje kon er eindelijk uit en omdat de koers nu halve wind was ging voor het eerst deze tocht de bezaan erbij.

Aangemeerd in de Noorderhaven in Lauwersoog; in 1,5 uur met bus en trein terug naar Harlingen en in ongeveer een uur met auto en trailer weer terug naar Lauwersoog. Afsluitend en traditioneel een visje gegeten bij Sterkenburg om zondagochtend met stralend weer de boten op de trailers te trekken en alles van boord te halen voor de winterslaap. Het was een mooie, comfortabele en erg gezellige afsluiting van het vaarseizoen 2021.

Rob Moot

Coaster Zandloper