Oude zeilverhalen lezen met de bijpassende kaarten

Herfst, winter, guur en koud. Perfect weer…… om voor de kachel te kruipen met een mooi boek. En dan natuurlijk een boek dat te maken heeft met het varen met bootjes.

Laatst had ik Eerde Beulakker’s “Naar Koude Kusten”. Zelf ben ik dan geneigd om ook Google Maps of Google Earth te raadplegen. Even op Internet kijken hoe het er daar bij Patagonië of Elephant Island nu werkelijk uitziet.

Nu ben ik bezig met een ander boek. Het is “Through Holland In The Vivette”, geschreven in 1913. Ik heb dat boek te leen van zeilmaat Marc, die niet alleen oud-Drascombevaarder is, maar ook schipper/eigenaar is geweest van diezelfde Vivette.

Tijdens het lezen van het verslag van de tocht in de Zeeuwse en Zuidhollandse wateren merkte ik al snel dat de situatie toen natuurlijk héél anders was dan tegenwoordig. De Deltawerken bestonden immers nog niet. Het beeld van Google Maps of Google Earth past dus niet echt bij die meer dan 100 jaar oude beschrijving van de reis van de Vivette. Maar die dagen van weleer begonnen plotseling weer te leven toen ik stuitte op de website “TopoTijdreis”, te vinden via https://www.topotijdreis.nl/.

Via die site kon ik nu plotseling zomaar de kaart voor ogen krijgen uit 1913. En Ja hoor, daar kon je duidelijk op zien hoe de schipper van de Vivette zich destijds bij het naderen van het Hellegat moet hebben gevoeld.

Dat “Hellegat”, tussen Volkerak en Hollandsch Diep, is de plek waar zich nu de Volkeraksluizen bevinden en waar het wegverkeer worstelt met het knooppunt Hellegatsplein.

De website TopoTijdreis is ook interessant voor iedereen die wil weten hoe het er in zijn omgeving uitzag op een willekeurig moment tussen 1815 en 2020. Je kunt de kaarten zelfs over een zelf in te stellen periode als een filmpje laten verspringen en dan zie je hoe Nederland veranderde. Dat geldt natuurlijk in het bijzonder voor de Zeeuwse Delta en de Zuiderzee.

Aanrader voor een regenachtige dag!

Roel Smidt