Op avontuur in het Biesboschlabyrint, meld je nu aan!

De zomerbijeenkomst 2021 zal plaatsvinden in de Brabantse Biesbosch die dit jaar 600 bestaat. In de herfst van 1421 woedden er op 18 en 19 november hevige stormen. Er was geen houden meer aan en tientallen dorpen werden door de Elisabethsvloed verzwolgen, maar de Biesbosch was een feit. Sinds de afsluiting van het Haringvliet in 1970 verdween het grote eb- en vloedverschil zodat er in onze tijd slechts nog een verschil is van zo’n 25 centimeter.

Feeder

Vanuit de jachthaven De Westpolderplas te Etten-Leur vertrekt op donderdag 2 september om 17.00 uur de historische feedernaar Breda. Historisch omdat vanuit deze plaats tijdens de Tachtigjarige oorlog in 1590 het turfschip De Hoop vertrok met aan boord soldaten van Maurits. Via een list, zoals het Paard van Troje, werd op Vastenavond 1590 het kasteel van Breda veroverd op het Italiaanse garnizoen dat in het kasteel gelegerd was. We brengen de nacht door in de Nieuwe Haven op een steenworp afstand van het kasteel van Breda. Op vrijdag varen we via het Markkanaal en Oosterhout naar de Vissershang bij Hank.

Zomerbijeenkomst

Op vrijdagmiddag rond de klok van vijf uur verzamelen de deelnemers zich voor het palaver. Het is de bedoeling dat we ergens in de Biesbosch overnachten, geheel afhankelijk natuurlijk van het weer. Zorg allen voor een goede kaart want het is niet de bedoeling dat we in een stoet achter elkaar varen. Het maakt het veel avontuurlijker wanneer ieder op zijn/haar manier de afgesproken ankerplaats of eiland bereikt. Het is noodzakelijk dat ieder een recente kaart aan boord heeft. ANWB kaart N Biesbosch.

Op zaterdagochtend zullen er ook deelnemers arriveren. Probeer om 10.00 uur, 10.30  uur te vertrekken vanuit jachthaven de Vissershang. Het is de bedoeling dat we rond de klok van 13.00 uur bij het Biesboschmuseum aanmeren. Vanuit de vertrekhaven moet je toch rekenen op een tocht van minimaal drie uur. Je gaat op eigen gelegenheid naar het Biesboschmuseum. Op zaterdagavond zijn we op 19.00 uur in de Vissershang voor een Schippersbuffet. Dit buffet bestaat uit vlees en vis. Wanneer je voor een vegamaaltijd gaat, dan moet je dit bij inschrijving aangeven. Als je van het buffet gebruik wilt maken, maak dan voor 21 augustus 2021 25,– euro over op: Triodos IBAN: NL83 TRIO 0379 5416 96 t.n.v.  Stichting Nederlandse Kring van Drascombe Eigenaren

Hopelijk kunnen we op zondagmorgen nog wat zee- of visarenden spotten.

Over routes naar bijvoorbeeld het museum zal ik voor het zomerweekend de deelnemers nog mailen. Oefen alvast met het varend strijken van de mast.

Aanmelding is compleet alleen na printen, invullen, en ondertekenen van het –>Aanmeldingsformulier <–, stuur een foto of scan naar –> De Admiraal <–

Hellingkosten en havengelden komen voor rekening van de NKDE. Vergeet je museumjaarkaart niet. Voor vragen vooraf, bel of mail me.

Gijs van Kemenade