Nieuwe pet met klep voor coaster Zandloper

Zandloper heeft al een ‘zonnehoed’ (soort bimini tegen teveel zon) en een ‘ijsmuts’ (buitenisolatie van de kajuit tegen de kou en condens in de kajuit).
Hoe deze eruit zien is waarschijnlijk nog wel terug te vinden in de verhalen van ‘Uit de oude doos’. (Opmerking van de redactie: hier is de link: “Zonnehoed en ijsmuts”).
Maar na meer dan 15 jaar trouwe dienst en talrijke reparaties is de buiskap (de pet) vervangen door een nieuw exemplaar (maar nu) met een aanritsbare verlenging (de klep) en daar is Zandloper en zijn bemanning erg blij mee.

De pet (buiskap) nog zonder de klep (verlenging). De achterzijde van de klep wel al vastgemaakt aan de druilmast.

De klep geeft (voor anker en aangelegd in de haven) extra beschutting bij regen, zodat je comfortabel buiten kunt blijven zitten.
Ook heb je meer privacy in de kuip.
Onder pet en klep koelt het ’s avonds en ’s nachts niet zo veel af zodat er geen condens ontstaat (ook de vloer blijft droog).
Bij slapen kan er daarom ook een extra kiertje open blijven staan en kan er eventueel wat bagage op het brugdek bezet worden voor extra binnenruimte.

De “klep” in positie.
En natuurlijk, zoals tegenwoordig bij veel klep-pet-dragers gebruikelijk, “achterstevoren” opgezet (naar de zijde waar zich de kont bevindt).

De achterzijde van de kuip is vrij gebleven, zodat je daar kunt staan en makkelijk de kuip in en uit kunt stappen en eventueel naar het voordek kunt stappen (schuifelen).
Door de snit blijft het uitzicht naar achteren grotendeels in tact.

Simpel en doelmatig!

De klep is makkelijk en snel te installeren en wordt aan de achterzijde strak getrokken aan de bezaansmast.
Opgevouwen is het een klein pakketje dat makkelijk is op te bergen.
Kortom: alleen maar voordelen.

Rob Moot

Coaster Zandloper