Heerlijk Drascombe Zomerweekend Biesbosch, september 2021

Het palaver was gepland om 17 uur in Vissershang. Als zoetwatermatroos was de Brabantse Biesbosch voor mij een aantrekkelijk doel, waar ik niet eerder gevaren had. En gezellig met de andere drasjes. Op de vroege vrijdagmorgen alvast naar Vissershang. Na tewater laten, meteen weggevaren, want te veel huursloepen en drijvende theehuizen in de buurt. Verkennend, zeilend naar en op de Amer, en na een poosje voor anker even soezen.  Rond 15 uur een scheepstoeter vlakbij, de armada van Gijs vanuit Breda.  In Vissershang verzamelden zo ongeveer een 22-tal personen en een 15-tal drascombes, waaronder twee scaffies en een lugger.

Het palaver omvatte alleen enkele afspraakpunten waar we zouden ontmoeten, hoe laat, en hoe je daar kon komen met de stimulans om zelfstandig je eigen route te kiezen. Direct na palaver op pad richting een plek voor de nacht die werd aangewezen op de kaart.  Zaterdag 15 uur bij Biesboschcentrum, erna overnachten in de nieuwe kleine lagune west van Boerenplaat, vlakbij de ingang van de Biesbosch naast de kruising Amer en Merwede.

Admiraal Gijs vertelde over allerlei prachtige vaarroutes, locaties waar het mooi was, en waar het beter was niet door te varen omdat het soms te ondiep was gebleken, zoals rechts van de Rietplaat. Het idee was om los te gooien, niet op een kluitje te varen, en via Gat van de Plomp midden in de bush te overnachten op een op de kaart aangewezen plek (bij Middelveld). De route op de kaart gaf aan een ‘kanoroute’ en smal water, wilgen over het water heen, 1x een vaste brug.  Rustig aan motorend of roeiend, was het een prachtige tocht. Allerlei gevogelte, met wat geluk zag je een arend.  Na anker uit, in de stilte te midden van de geluiden van de natuur, eten, buurten bij elkaar en slapen. 

Zaterdagmorgen adembenemend mooie mistslieren, bijna als regen. De zon kwam al snel door en vertrokken we via verschillende routes richting het Biesbosch Centrum. Een aantal via de nog smallere en ondiepere route kronkelend door de Biesbosch, Gat van de Slenk, waar mijn vaarboom goed van pas kwam. Daarna op het bredere water, konden eindelijk de zeilen op.

Een prachtig Biesboschcentrum, kop koffie, interessante tentoonstelling waaronder over de 2e Wereldoorlog toen de Biesbosch tussen het bezette en bevrijde gedeelte van NL lag.  En passant deelde Michel  Maartens een prachtige nieuwe drascombe-wimpel uit.  Daarna zeilen op en richting de west.

’s Avonds verzamelen in de nieuwe ondiepe lagune, zo ongeveer een 30 cm. diep, met zandstrandje, werkelijk adembenemend.  Eén drasje verzorgde de de afhaalchinees in Lage Zwaluwe omdat de chinees niet aan brengservice deed.

Zondagmorgen voer ieder op eigen gelegenheid naar Vissershang. Ik was al vroeg op. De boot  kletsnat van de dauw, eerst maar eens varen in de stilte van de ochtend, schitterende natuur, blauwe en witte reigers, vogels, veel te zien. De zon kwam goed door en droogde de boel.  Na een ontbijtje, verder gevaren met als doel terug weer door Gat van de Slenk. Die had ik kennelijk gemist want de hoogspanningsleidingen kwamen dichtbij en die was goed aangegeven op de kaart. Plotseling was het ondiep, niet meer dan 25 cm., moest alles omhoog (ja ook het roer…), waar zijn we nou? Precies het plekje waar Gijs voor gewaarschuwd had… het was daar super ondiep terwijl de kaart toch ‘D9’ aangaf. Een idilisch plekje, dat was het wel.  En route weer binnendoor naar Vissershang, via de uitzichttoren (Gat van de Zuiderklip) alwaar toevallig enkele kayakvrienden.

Wat een heerlijk nazomerweekend, in een prachtige Brabantse Biesbosch, een fantastische relaxte groep, en goed voorbereide actie door admiraal Gijs. 

Gerard Jol

Coaster Peper