Even voorstellen – Roel

Merk: Smidt.

Type: Roel (one-off).

Tewaterlating: Den Helder, ergens jaren ‘50 vorige eeuw.

Ja, dat ben ik dus. Zoals jullie zien ben ik geboren (èn getogen) op de mooiste locatie die je je maar voor een Wadden- en Noordzeeliefhebber kunt bedenken: Den Helder. Jutter dus in hart en lever.

Wie mij als peutertje vroeg wat ik later wilde worden, kreeg als antwoord: ‘stuurman op de reddingboot’. Nou, dat is dus niet gelukt, want de carrière liep een beetje anders. Wel heb ik in een grijs verleden in de vrije tijd als opstapper gevaren op een duik- en bergingsvaartuigje en toen mijn stuurmanspapieren voor de kustsleepvaart behaald. Het kwam dus toch nog wel een heel klein beetje in die richting.

Ongeveer 45 jaar geleden kocht ik mijn eerste bootje, een oude houten vlet van 6 meter. Daarmee scharrelde ik vooral rond de Razende Bol. In 1983 kwam Hans Vandersmissen’s ‘Kustzeilen met kleine jachten’ op de boekenplank en die Drascombe-bijbel ken ik inmiddels zo’n beetje uit mijn hoofd. Maar al na de eerste keer lezen wist ik het zeker: een Coaster was voor mij de ultieme droomboot. Letterlijk droomboot, want budgettair gezien lag een Drascombe voor mij nog veel te ver weg op de horizon. Ik heb na die houten vlet dan ook eerst nog diverse andere bootjes gehad, variërend van zeekayak tot reddingsloep.

In 1999 was ik donateur geworden van de NKDE en in de zomer van 2000 ben ik een keer gastvrij onthaald door Chris van den Broek. Chris liet mij zien hoe hij zijn Coaster Olle over de Kager Plassen wrikte (er was die dag helaas nauwelijks wind om te zeilen).

Dankzij mijn maatje en echtgenote Linda (die veel beter knopen kan doorhakken dan ik) werden wij in november 2000 zelf de gelukkige eigenaar van een Drascombe Coaster. Die boot was toen 13 jaar oud en had de naam Passages. Wij herdoopten haar Seanymph en -afkloppen- die naamswijziging heeft gelukkig nog niet geleid tot nautisch onheil. Seanymph verveelt ons nog geen minuut en na elk tochtje tussen hetzij zeehondjes (zout) of kwaakeendjes (zoet) worden wij blijer met ons bootje. En wrikken lukt mij nu ook, mits met een lekker windje in de kont….

Mijn interesses gaan vooral uit naar ‘bootjesdingen’ en de afgelopen 24 jaar heb ik mij ook wat verdiept in elektronische kaartnavigatie en dergelijke. Seanymph is dan ook zeer on-Drascombelijk uitgerust met elektronica zoals een Fishfinder, een marifoon met GPS- en AIS-ontvanger en een boordcomputer (nou ja, een Raspberry Pi) die als WiFi-multiplexer voor de GPS- en AIS-ontvanger fungeert. Op die manier maak ik bij elke tocht gebruik van elektronische kaartnavigatie via mijn smartphone. Het is gelukkig niet zo dat het mij zonder die hulpmiddelen niet lukt om vanuit Den Helder bij Texel uit te komen (en vice versa) maar dat digitale zeekaartengedoe -en specifiek het programma OpenCPN- is gewoon een rare hobby van mij.

Ik wil mij binnen de NKDE een beetje nuttig proberen te maken als hulpje voor het opstellen van de NKDE-Nieuwsbrief en wie weet ook nog wat assistentie bij de website.