Terug in de tijd tijd tijd…

Het lijkt eind mei 1993, Hemelvaart, als Hans ‘Smis’ Vandersmissen zijn opstapper aan boord van Cruiser Longboat Pride of the Fleet als movable ballast heeft gepositioneerd. Hij leidt een klein groepje van acht Drascombes van Den Oever via een overnachting op de Vlakte van Kerken naar de – dan droogvallende – Slenk voor een tijstop. Als rear admiral volgt Coaster Riddle of the Sands met Jan Maurits en Jacoba de Jonge, Pride wordt gepraaid voor kort overleg. Ze draaien vanuit de Noordmeep op de stuurriem de bijna droge Slenk in waar zich een grote groep grijze zeehonden ophoudt. Met last light gaan de schepen, waaronder twee Open Longboats en de houten 6m Peterboat Kobbe ankerop voor een overnachting onder de Wierschuur.

Het is echter augustus 2020… hier varen Pride of the Fleet (1975) en Riddle of the Sands (1985) met hun nieuwe schippers, Victor Vandersmissen en Ernst de Jonge in De Pollen. Nieuwe zeilvrienden onderweg naar het Posthuiswad waar hun schepen zo veel mijlen hebben liggen. De Drascombes zijn zevenentwintig jaar ouder en inmiddels geheel overhauled, degelijk verstevigd, waterdicht en voorzien van verse lagen Double Coat. Pride – nog steeds zonder motor – is tegenwoordig niet meer bij te houden, Riddle nog steeds een van de snelste Coasters van de vloot.

Met dank aan Rolf van Heeswijk aan boord van zeeschouw IJzeren Kat voor het beeld, lees ook https://www.nkde.nl/1993/smiscruise-1993/.