Seizoensopening in een vreemde tijd

Vrijdag 10 april Veerse Meer

We leven in een vreemde tijd: mensen op afstand, werk op afstand, wat staat ons nog te wachten? Ik wilde gisteren al naar het Veerse Meer. Boot na de winter weer helemaal aangekleed, maar er stond te weinig wind. Vrijdagochtend geeft het KNMI via het marifoonweerbericht Vlissingen 3-4 NO aan. Trailer achter de auto, proviand en kleding in de tas en naar Zeeland. In Lewedorp nog even bij broer en schoonzus op corona-afstand gekeken naar hun nieuwe huis. Toch vreemd dat ik hier nu ben nadat ik er toch sinds 1987 langsgereden ben.

Bij trailerhelling de Piet is het aangenaam rustig. Een enkele trailer staat geparkeerd. Antartis opgetuigd en te water. De motor slaat bij de proefstart meteen aan. Motor verder niet nodig. Bij het verlaten van dit haventje valt me meteen op dat alle kleine boeien afwezig zijn. Om drukte te ontmoedigen? De wind komt uit de goede hoek. De Noordzeedam was helemaal bezeild. Ten oosten van de Arneplaat een koffiepauze. Richting de Haringvreter gevaren en net buiten de vaargeul geankerd. Een enkel jacht zeilt voorbij. Tussen Haringvreter en Noord-Beveland richting Kamperland. Wat ben ik hier jaren terug vaak geweest. Nu is het helemaal uitgestorven op een prachtige dag. Geen leven te bekennen. Het doet een beetje naargeestig aan. Een snelle tocht richting Noordzeedam, de snelheidsmeter tikt regelmatig zes knopen aan. Bij de dam een tweede stop. Koffie, brood en bananen smaken wel. Het wordt langzaam wat later. Terug.

Er is een krimpende wind voorspeld, maar de wind ruimt naar het oosten. Dit betekent dat ik toch met enige regelmaat overstag zal moeten gaan. Een meer westelijke koers brengt met in de buurt van Veere, hier overstag richting de Mosselplaat. Ver doorgevaren om vervolgens in één steek ten westen van de Arneplaat uit te komen. Vanaf hier steeds overstag tot bij de Sebastiaan Langeplaat. Ten zuiden hiervan toch helaas de motor gestart om weer bij de helling te komen. Hier kom ik een flinke politieboot tegen, maar er valt niet veel te controleren. Ik ben nu, op een zeilboot na, alleen op het meer. Een heerlijke seizoensopening in een vreemde tijd.

Gijs van Kemenade

Coaster Antartis