De Grevelingen in beweging.

Coaster Ravenaas is thuis op de Grevelingen. Met een vaste ligplaats in Brouwershaven vaart ze het zoute water dun. In de loop der jaren zijn vele ondieptes en anker- en zwemplekjes verkend. In de havens op de eilanden komt ze haast nooit; te druk en te lawaaiig. Toegegeven, er gaat niets boven het wad, maar werk en zorg leggen een zwaar beslag op de tijd en de Grevelingen zijn mooi, vooral in het voor- en naseizoen als het rustig is met jachten en het water helder. Door de vele ondiepten en eilandjes is er altijd wel een mooi ankerplekje te vinden waar je zo overboord kunt stappen om een wandeling te maken op een eiland. Dan mijd je zelfs in de zomer de drukte van de grote motorjachten en de pubers in gemotoriseerde opblaasbootjes.

Maar de Grevelingen komt in beweging: er komt getij! En dat is goed nieuws. De waterkwaliteit wordt beter.  En misschien wordt het rustiger als de zondagsschippers wegblijven die stroom en getijtabellen te ingewikkeld vinden.

Maar het mooiste van alles is dat het water aantrekkelijker wordt voor Drascombes. Twee keer per dag hoog- en laagwater. Een getijverschil van 40 cm. Dat klinkt niet veel, maar op een oppervlakte van 110 vierkante kilometer is dat toch 44 miljoen kubieke meter water wat langs komt stromen, vier keer per dag. Dat gaan we merken, zeker in de buurt van de Brouwersdam, waar de doorlaat gebouwd zal worden. 

Veertig centimeter getij zal net niet genoeg zijn om droog te vallen, maar het zal een verrijking zijn voor de waterlijn en het ondiepe water ernaast, precies dat gebied waar Ravenaas zo graag vaart. Vogels, krabbetjes en mossels zullen het gebied tot leven brengen. Er zal 600 hectare nieuw intergetijdengebied ontstaan. Misschien zal Ravenaas’ kiel in de toekomst over het zand schuren daar waar nu nog genoeg water staat. En misschien zal het gebeuren dat na een overnachting het ankerop even uitgesteld moet worden omdat de kiel nog in het zand steekt. Kortom; een Waddenzee ‘light’, ideaal om de kunst van het navigeren op getij te oefenen.    

De plannen worden momenteel fijn geslepen, gesprekken met aangrenzende havens zijn gaande. In 2025 moet het allemaal zijn gerealiseerd. Ravenaas kan niet wachten tot het zo ver is.

Joost Geerdink

Coaster Ravenaas

Bron: Nieuwsbrief 2004 WSV Brouwerhaven