Verslag Zomerbijeenkomst 2019

De Zomerbijeenkomst vond dit jaar, 2019, plaats aan het randje van het IJselmeer, in een klein haventje aan de kop van het Zool bij Workum. Zoals eerder vermeld, het was ervoor gemaakt. Precies op Drascombe-grootte, ruraal maar toch comfortabel met goede campingvoorzieningen, een restaurant wat een uitstekend buffet op zaterdagavond wist aan te bieden, helling en parkeren goed aanwezig.

Zaterdag weinig wind, daarom een tochtje wat begon met een kort stukje over het IJsselmeer naar Hindelopen, waar de sluis maar met één deur open hoefde om de vloot te schutten. Dat scheelde twee euro, want het is twee euro per handbediende deur. En daarna via vaartjes binnendoor langs Workum naar de Lange Vliet, waar zowaar zeilend aangelegd kon worden bij een meertje voor de lunch. Retour via de vlot openende bruggen dwars door het stadje Workum en de sluis naar de thuishaven. Er waren twintig bootjes met een kleine veertig mensen, zes bootjes waren voor het eerst aanwezig op zo’n zomerbijeenkomst. Zij hebben zich ’s avonds kort voorgesteld bij het buffet en zijn daarmee ook van harte welkom geheten.

Zondagochtend hadden wij een parade voorbereid, afgenomen door de legendarische Reid de Jong, die met vrouw Cornelie woont op de markante witte vuurtoren aan het eind van het Zool. Er werd min of meer verzameld bij de splitsingsboei op het IJsselmeer, maar nu met westenwind 4 Beaufort, wat wel voor enige golfslag zorgde. Voor sommigen een feestje, voor anderen een confrontatie – maar ieder kwam min of meer in de bedoelde linie bij Reid en Cornelie en de vuurtoren langs. Zie daarvoor de paradefoto’s.

Een verrassend toetje was de uitnodiging om de vuurtoren te bezoeken en het landgoedje wat daaromheen ligt. Een openluchtmuseum wat geen museum is maar nog volop en zichtbaar goed onderhouden wordt, het dwong diep respect af. We hebben er wel twee uur rondgekuierd, een verrassend slot van een mooi zomerweekend, waar ik als gastheer in ieder geval met veel voldoening op terugkijk!

Dirk Branbergen