Strijkhulp, de antwoorden

Er zijn bij de redactie diverse suggesties binnengekomen hoe het strijken van de mast single-handed veilig uit te voeren. Hartelijk dank aan alle inzenders. Hier een bloemlezing.

Erik Oosterhof wees ons erop dat op de website van de nkde is ook een verhaal te vinden: http://www.nkde.nl/2010/maststrijkinstallatie/.

Medusa

Op m’n Coaster Medusa is er een takeltje net als bij Coaster Brandaen die op de Hiswa te zien was, zie de foto. Het val loopt bij mij naar een blokje aan SB op het RVS deel van de mastvoet, daarna naar een (vrij dure) valstopper op het kajuitdak met door-en-door boutjes, de stopper is goed aan de onderkant met siliconen kit ingesmeerd zodat e.e.a. niet lekt. Mogelijk heeft Brandaen net zo’n systeem.

Het enige nadeel bij mij (ik weet niet of dat Brandaen ook zo is) is dat de aluminium buis bij gestreken mast de neiging heeft door te buigen en dan krom kan worden. De rolfok gaat wel goed in, maar niet helemaal meer uit zonder een handje erbij. Daarvoor ga ik in de lente naar Michel Maartens.

vrgr Henk Wels

noot van de redactie: Catch kan zijn de drum van de rolfok, de swl van de gebruikte strijklijn/blokken (en de grootte daarvan) in combinatie met de lengte van de voorstag en profiel.

POA

Beste Hans,

Binnen de club zijn talloze en goede voorbeelden te zien.

Op cruiser POA heb ik de voorstag/fokkeval boven aan de mast door een mastoog en op ca ¾ gaat de deena draad over op een 4x vertraagde val op de mastvoet en vervolgens over het dek naar de rand van de kajuit.
De mast even tillen tot schouderhoogte en dan doorhalen gaat prima.
Je mag komen kijken in Nieuwleusen/Genemuiden.

Hartelijke groet,

Hein KappelhoffPOA