Overboord, 2

In mijn eerste jaar [2017] met onze Drascombe Coaster “Dragonfly” voeren mijn vrouw en ik van Genemuiden naar het Ketelmeer over het Zwarte Water. Halverwege de tocht was de wind gaan liggen en het was erg heet. Ik zat te roeien in de schaduw van het zeil en had daar geen last van. Mijn vrouw daarentegen zat in de volle zon en sprong zo elegant als het jonge deernes betaamt overboord om af te koelen om na een minuut of 10 echter tot de ontdekking te komen dat ze niet meer zo jong was als ze dacht: ze kon niet meer aan boord komen!

Geen probleem dacht de schipper en maakte van een fender een instaptrap maar ook dat lukte niet. Dus sprong ook de schipper overboord om én af te koelen én voor te doen hoe je weer aan boord komt…….

Daar hingen twee oudjes aan een Drascombe Coaster die niet meer aan boord konden komen!!!

Plan C !!!!!!

Toen hebben wij de boot al lachend en zwemmend naar de kant getrokken en op kniediepte konden wij weer aan boord stappen.

Met mooi weer een prachtverhaal, maar het zette ons wel aan het denken. En het zette mij aan het werk. In plaats van 14 dagen alleen rond te trekken besloot ik huiswaarts te gaan om een boarding-ladder te fabriceren.

Een jaar later had ik de ruimte van de ladder nodig omdat we een electro-motor in de bun wilden plaatsen. Hoewel wij zoveel mogelijk “natuurlijk” willen varen is het soms verplicht om een motor standby te hebben, bijvoorbeeld als je op de Noord vaart bij Rotterdam. Met “ik sta altijd standby met roeispanen” kun je niet aankomen.

Een noodtrap is een must om aan boord te hebben ! Dus heb ik het volgende bedacht en vorig jaar tijdens de Elfwatertocht getest en goedgekeurd.

Links achter zie je de nieuwe boarding-ladder /noodtrap. Het is 20 cm breed en met haar lengte van 1 meter zit ze klem tussen overloopstang en achterplecht, met een touwtje vast gebonden aan de stang. Je kunt erbij als je overboord bent gevallen en aan de zijkant gaat hangen.

Ik heb een tekening bij gevoegd.

Het is gemaakt van:

 2 aluminium buis 2×2 cm ieder 1 meter lang.

1 aluminium traanplaat U profiel 1 meter lang voor 5 treden van 20 cm lang.

Rvs strip 2×35 cm 4mm

Op de tekening staat 35 cm hout bekleding maar 30 cm is lang genoeg het gaat erom dat je de volgende knik haalt.

De rvs strip van 2 mm is te slap. 4 mm minmaal.

Afstand van de treden onderling is 20 cm.

Ik meende het strip te verstevigen met een houten blokje, maar sommige mensen zetten zich vertikaal af tegen de trap om omhoog te komen wat een vertikale druk op de strip uitoefent en dat is te veel voor de te dunne strip en het rechte draad van het hout. Rechtstandig omhoog drukken is geen probleem.

Ik moet erbij vertellen dat het maken van de trap een haastklus en experiment was. Maar wel een geslaagde. Ik wens iedereen een behouden vaart en een goede noodtrap!

Met vriendelijke groet,

Hilbert Gorte

Drascombe Coaster Dragonfly.