In Memoriam Emmanuel Groenland

Op de langste dag van het jaar ontviel ons bij een dramatisch vliegongeval in de buurt van Willemstad, Kringgenoot en schipper van Coaster Tumbler,Emmanuel Groenland.

Emmanuel Groenland

Mano, zoals hij veelal werd genoemd, was al vanaf 1981 bij het Drascombe varen betrokken, toen nog met een Cruiser Longboat. Zijn grote passie was vliegen en – opgeleid bij de marine, werd hij landbouwvlieger, een vak dat hij zo’n dertig jaar hoofdzakelijk boven West-Brabant en de Biesbosch heeft uitgeoefend.

Na de Longboat Cruiser (1981) voer Mano – in eerste instantie met zijn gezin – op verschillende grotere boten, maar in 2010 was het met de komst van Coaster Tumbler (ex Rosa, ex Slack II, ex Bries) terug naar af. Emmanuel, die ik al sinds 1968 door mijn werk kende, was niet alleen een vliegmaat, maar heeft me ook enthousiast gemaakt voor de Drascombe, waar hij veel documentatie over had. Niet veel Kringleden zullen hem gekend hebben, maar markant en Bourgondiër, met de onafscheidelijke sigaar, was hij altijd in het middelpunt van gezelligheid. Het afscheid van Mano vond 27 juni 2019 plaats op het Vliegend Museum Seppe, Mano’s tweede thuishaven, waar vandaan hij voor zijn laatste vlucht was vertrokken.

Herman van der Paauw

Coaster Schalk