Gaten in de buiskap, oplossingen

Tijdens het zeilen en het manoeuvreren kan de platliggende buiskap van een coaster beschadigen door schavielen. Om hier een oplossing voor te vinden, heeft Joost van coaster Ravenaas onlangs een oproep op de site laten plaatsen.

Hieronder volgen de tips die bij de redactie binnen kwamen.

Carol van coaster Mellon komt met de volgende oplossing (zie foto’s):

Ik heb een soort bescherming gebouwd, die over de vallen en neerhalers zit. Dit ‘deksel’ is van een dunne aluminiumplaat, in vorm gesneden en aangepast. bedekt met glasvezel en epoxy, geschilderd in de kleur van de romp.

Het is precies zo hoog, dat het frame van de buiskap in gesloten staat er over heen kan.

Met 4 kleine bouten / moeren op de kajuit vastgezet, een beetje langer was beter, maar het werkt goed.

Van Roel kregen we deze oplossing binnen: een paar pvc buisjes waar de val en de voorlijkstrekker doorheen lopen, tussen ogen en valstopper. Roel vermoedt dat e.e.a. óók naar de standaard kikker kan leiden trouwens.

En als je buiskap al beschadigd is en je je niet geroepen voelt om dingen zelf te doen, heeft Michel als tip: Aerosails maken nieuwe kappen die schavielbestendig zijn door een extra flap. Deze dient zowel ter bescherming als ter fixatie van de kap in neerwaartse toestand.

Hartelijke dank allen voor de ingezonden tips. Mocht iemand anders nog een idee hebben, horen wij dat graag natuurlijk.

Namens de redactie nog een fijne zeiltijd allemaal tijdens de herfstvakantie en als je er nog steeds geen genoeg van kan krijgen… We hebben ook het TWW nog om lekker uit te waaien en met een gezellige groep te gaan varen!