Ze hebben stootwillen….🎵.. leerden we op zeilkamp..

 

In mijn onvolprezen Drascombe ZILT pleeg ik vooral de stille hoekjes van ’t Wad op te zoeken, dan wel wordt er getrailerd naar de Middellandse Zee maar dit jaar werd de parmantige steven richting Friesland gericht. Het is een flink aantal jaren mijn home town geweest en bovendien werd in lang vervlogen jeugdjaren gewerkt op een zeilschool dicht bij Sneek. Sneek staat synoniem voor de Sneekweek en juist in die tijd scharrelde ik daar in m’n bootje rond. Drukte alom, niet ongezellig en het prachtige weer maakte het verblijf buitengewoon aangenaam.

Maar er viel mij iets op. Menig motorboot maar ook zeilschip is tegenwoordig permanent getooid met een batterij fenders, stootwillen en ander beschermingsmateriaal. Hoe meer hoe beter lijkt het devies. Van voor naar achter, aan beide zijden, soms zelfs op de boeg/plecht hangen er schommelende stootwillen in alle soorten en maten. In het gunstigste geval allen van dezelfde kleur maar vaak ook een bonte mengeling. Hoe zou dit komen? 

Luiheid? “Ze moeten zo toch weer opgehangen worden want we varen al een half uur”

Stoerheid? “Kijk mij eens veel stootwillen hebben”. 

Angst? “Je weet maar nooit met al die kneuzen om mij heen!”

Onhandigheid van moeder de vrouw? (sorry, ik moet hier even een ongewenst vooroordeel hanteren maar feit is dat op 8 van de 10 jachten de man aan het roer staat terwijl zijn vrouw loopt te hannesen met lijnen en onhandige stootwillen. Kijk eens naar de beroepsvaart heren!) 

Ik zou niet weten wat de diepere betekenis is maar ik vind het in ieder geval geen gezicht. 

Maar helemaal leuk wordt het als we in mijn trots even wil vastmaken aan zo’n binnenwater slagschip, bijvoorbeeld in een sluis. Je ziet de “gezagvoerders” denken: Hebben we net alle stootwillen op collega-slagschip hoogte opgehangen (lees 3 meter boven de waterlijn), komt er zo’n onderdeurtje naast je liggen. En die heeft er maar 2 opgehangen. HELP!

Misschien een welgemeend advies aan alle botenbouwers: Schroef ze er gewoon bij de bouw meteen op vast. Of een stootrand formaat tractorband. Erger dan nu kan het niet worden.