TWW 2018 (slot)

4 november

Het is 0630 als Flor de Mar ankerop gaat voor een rondje Schiermonnikoog. Oogverblindend mooi maar ook waterkoud en damp.

Olle, geankerd midden in de geul waar het wel tien meter diep blijkt, dan nog in diepe rust.

JUNO ligt tegen het randje van de plaat. De in het slik doodlopende geul van het Hornhuizerwad is een van de mooiste en onbekendste lokaties van het oostelijk wad. Voornamelijk de hoge banken en prielen met LW, het florissante dierenleven en de absolute rust met de nachtelijke donkerte maken het tot een A1 ankerlokatie.

Een glorieuze tocht, halverwinds met ebstroom mee levert ons weer af voor de haven van Lauwersoog. Flor vaart niet boven maar onderlangs Schiermonnikoog, schut ook naar binnen en overnacht in Ezumazijl. Olle en JUNO worden op de karren getrokken, evenals Schalk en Belle die we toevallig treffen in het Noordergat. Na een afsluitend feestmaal in het zeven jaar bestaand sterrenrestaurant ‘t Ailand rozig op naar huis na weer een fantastisch Traditioneel Wadden Weekje 2018!

2 november 22.00

De 2018 NKDE deinswedstrijd in praktijk gebracht! De tweede prijswinnaar neemt het voortouw en deinst van de ankerlokatie naar de uitgang van het Oude Smeriggat. Flor de Mar en JUNO volgen.

Twee voet water, net genoeg om het sturen op de riem te praktiseren voor de Zoutkamperlaag bereikt wordt.

De vloed staat nog fors door, niet te veel zeil en alsnog vier knopen op het log.

Toch nog lekker veel vis aan de randen van de Zoutkamperlaag!

 

Olle draait het Hornhuizerwad op, overnachting tegen de droogvallende slikplaten boven de Groninger kust.

Geslaagde aanlegmanoeuvre op stroom van de schipper van Flor de Mar. Er wordt weer eens super lekker gekookt vanuit de kombuizen van JUNO, Olle en Flor. Na de koffie met Tony Chocolonely met zeezout is een super heldere en waarschijnlijk frisse nacht ons deel.

2 november

Alles vannacht weer eens helemaal zoet gespoeld, wat een regen aan het eind van een heerlijk warme donderdag – zeildag. Vannacht kromp de wind van Z naar NW, gelukkig op het moment dat de schepen dreven zodat de druil ons weer met de kop in de wind doet ontwaken. En dan is dit je deel, we liggen midden in het Oude Smeriggat. Het Rif verkennen is dan geen optie gezien het kniediepe slik. Knorrende eiders en bergeenden, uitzicht op Schiermonnikoog, zon en droog voorspelling met lopend windje en dubbele cijfers, niet slecht hier!

Kijkend naar het noorden het Oude Smeriggat met aan de einder de duintjes van het Rif, waarachter de Wierumergronden. Flor de Mar rondde het Rif gisteren en navigeerde over de gronden om zo, om de oost van Ameland, naar binnen te steken, not for the faint hearted!

En naar het zuiden links het nu onbemande vogelwachtershuisje en midden links het baken op de oostzijde van de Engelsmanplaat.

Onverwarmd vogelwachtershuisje met op de achtergrond de WG17 en de Z1.


Flor de Mar met originele Britse buiskap/tent configuratie.

De redactie heeft ondertussen ook Captain Chris’ impressie van het TWW gekregen:

Hot tub TWW style
Droogliggen bij het Oerd
Juno
Relaxen in het oude Smeriggat
Modder op het Wierummerwad

 

1 november

De donderdagse ochtendstond over het Pinkewad heeft alles en belooft een dag met voor de verandering eens ruim dubbele cijfers qua temperaturen.

Er wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om het Oerd te bestijgen en naar het Noordzeestrand te wandelen. Vanaf het hoge duin zien we Coaster Flor de Mar ankeren net west van het Pinkegat. Later, een uur voor HW, wordt koers gezet naar het Oude Smeriggat om te ankeren onder het Rif, een zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog. Het is dan donker en het regent gestaag door, onder de tent van Flor de Mar wordt een korte get together belegd voor de schepen uit elkaar gaan om te ankeren voor de nacht. De andere drie Coasters zijn vanuit Lauwersoog op weg gegaan naar het befaamde Willemsduin, oostelijk Schiermonnikoog.

31 oktober

Het Pinkewad onder het Oerd loopt leeg, vooralsnog rust op een nieuwe lagerwal. Met de laatste schutting melden de Coasters Flor de Mar, Uiver, Zandloper en ZILT zich vanuit de buitenhaven van Lauwersoog.

Uitzicht vanuit restaurant Maître Christopher!

Aan boord van Olle verzorgt Maître Christopher een vegetarische macaroni, voorafgegaan door diverse mezzes.

Coaster Olle met de oostpunt van Ameland, De Hon.

Een uurtje voor HW net los en koers 300 richting het Oerd, het hoogste duin van Ameland dat al van ver is aan te koersen.

 

Afscheid van Wierum, pas als de zon de gouden windvaan doet blinken zien we dat het geen haan is maar een een blazer met een druil!

31 okt 2018

 

Een nieuwe dag, alles fris zoet gespoeld. Een uurtje carrousel na de druilwacht maar daarna een boeren nacht op het inmiddels bekende Wierumerwad. Als je zoomt zie je achter Olle de doorgang in de rijshouten dammetjes die toegang geeft tot de helling onderaan de dijk. Hou oost aan, want er steken, bijna niet zichtbaar op de foto, ongekarteerde palen aan de westkant boven de droogte uit.

30 okt 2018

 


Terwijl Midden- en Zuid-Nederland zucht onder de langste files van het jaar tonen de waddenkleuren zich onder de dijk bij Wierum.

De NKW geeft W8 voor Delfzijl, maar voorlopig is hier nog niets van te merken!


Dan Wierum maar eens verkennen… In de achtergrond het rijshout waarvan we vannacht de beschutting tegen W8 hopen te ontvangen, de schepen liggen nu nog 220 graden voor.


De visboer schalt ‘warme vis, kibbeling’ tot over de dijk, wij scoren vier gerookte makrelen voor later. Die blijven vast vers aan boord in de bilge!

Fraaie luchten I
Fraaie luchten II

 

29 okt 2018

Eerste TWW beelden, de Coasters Olle en JUNO droog N van Wierum in afwachting van wat komen gaat. De etenswaren bederven in ieder geval niet deze keer, het is ‘s nachts 4 graden in de cuddy maar in de zak is het dan goed toeven!