Trailerkeuze – kantelen of niet kantelen?

De redactie ontving al weer enige tijd geleden de volgende vraag over trailerkeuze:

Beste webmaster,

Wij willen graag informatie over het belang van het al dan niet kantelbaar zijn van de trailer voor een Drascombe Coaster.
Wilt u deze vraag voorleggen aan de lezers van ElectroBaD zodat we kunnen leren van hun ervaringen?

Hans Mantel

met Nico en Stan

Schippers van Coaster Evgenia

Geachte heer Mantel,

Eenzelfde vraag is in het verleden ook gesteld en in de ElectroBaD gepubliceerd in verband met een Longboat. We hebben nog even contact opgenomen met haar schipper en vernamen dat reacties daarop voor 50% vóór het uitrusten van de trailer met een kantelmechanisme waren.

De eigenaar heeft met het oog op kostenbeheersing toentertijd besloten geen kantelmechanisme te bestellen en heeft daar tot op heden geen spijt van. Wel geeft hij aan dat een zeer nauwkeurige afstelling van alle kielrollen en regelmatig onderhoud van belang zijn en dat zijn trailer altijd binnen staat. In een enkel geval lukte het hem echter niet het schip van de trailer te lanceren.

Wij traileren zelf ook veel en zien eigenlijk weinig Drascombe trailer-sailors zonder kantelmechanisme opereren.

Voordelen zijn ons inziens:

  • aanmerkelijk minder stressbelasting op romp en trekoog bij lanceren maar voornamelijk bij het weer op de trailer lieren van een (soms zwaar beladen) schip
  • eenvoudiger en lichtere lier operatie
  • ook in – meestal niet zelfgekozen – onmogelijk situaties het schip altijd weer single handed op de trailer kunnen krijgen. Dit bijvoorbeeld bij plotselinge verlaging van de waterstand, een hoge wallenkant of schade aan onderwaterschip – zie illustratie rechts boven
  • altijd je eigen helling (het kantelend deel van de trailer) bij de hand
  • grotere flexibiliteit bij keuze trailerhellingen (in het buitenland zijn hellingen vaak niet zoals we hier ten lande gewend zijn…)

De meestal relatief geringe meerprijs is ons inziens ruimschoots de investering waard. Op de foto hiernaast een Coaster die in Lauwersoog op een kanteltrailer wordt gelierd. Onder dit artikel treft u nog een aantal links aan naar andere trailer artikelen.

Met vriendelijke groet,

NKDE

Redactie (Electro)BaD

Graag ontvangt ze aanvullende meningen en informatie zodat deze gebundeld kan worden.