Reisvoorbereiding toen en nu

In de kerstvakantie 1987-1988 waren we druk in de weer om onze eerste Griekse reis voor te bereiden. Het boek van Ken Duxbury was uit en zo uitnodigend dat we zelf ook in Griekenland in een open boot wilden gaan varen. De maanden daarvoor besteed aan het kopen van een andere boot. Onze wens was een Drascombe Lugger maar de prijzen van die tijd deden ons besluiten om een trapezezwaardboot te kopen, ongeveer ééntiende van de luggerprijs.

 

Hoe kwam je eind 80´er jaren aan informatie? The Ionian Island to Rhodes van H.M. Denham aangeschaft. Wanneer ik nu in dit boek kijk, dan is de situatie op vele eilandjes flink veranderd. Waar op een detailkaart bijvoorbeeld een farmerhouse staat ingetekend, zien we nu in werkelijkheid een aantal restaurantjes en barretjes. Voor extra info zijn we in genoemde kerstvakantie naar de firma L.J. Harri in Amsterdam geweest. De ANWB-wegenkaart van Griekenland is natuurlijk ook niet alles, bij Harri kon je goede zeekaarten aanschaffen.

In de internetloze tijd van toen kwam er heel wat meer bij kijken dan nu. In de Waterkampioen van de ANWB genoten we van de serie verhalen van de familie De Nijs uit Veere die met hun Lugger Shoveler prachtige tochten maakte en natuurlijk niet te vergeten de verhalen van de avontuurlijke tochten van Erik Haverkorn  in zijn motorloze Simoun 4.45 Naïma.

Erik Haverkorn

 

Erik een brief geschreven met onze Griekse plannen. Een zeer gastvrije ontvangst in Haarlem was het gevolg. Vol inspirerende verhalen weer naar huis. Dit alles leidde tot een aantal fantastische zwerftochten en een langdurige vriendschap. Ik heb eens in een ver verleden een Griek gebeld om te vragen of het eiland Oxia bewoond is. Hij keek in het telefoonboek en kon niets vinden: dus onbewoond!

Tijdens onze eerste reizen vroegen we aan vissers de nodige plaatselijke informatie wat o.a. het weer betreft. Nu kijk je op je smartphone en je bent behoorlijk goed geïnformeerd. Naast een zeekaart hebben we tegenwoordig natuurlijk ook het gemak van een kleine GPS. Waypoints via Mapsource van Garmin op je pc invoeren en vervolgens exporteren naar je GPS. Naast de vele voordelen is het avontuurlijke onbekende er een beetje af.

Waar gaan we in de zomer van 2018 met onze Dabber Ostria in Griekenland varen? Een hele handige bron van informatie is Google Earth. De kust van Halkidiki is al uitvoerig bestudeerd. We zouden een soort van campingtocht willen houden, maar uit de info die we nu hebben, is dat daar niet zo gemakkelijk. Misschien toch de Golf van Korinthe? We speuren op Google verder.

Maar het plezier in het plannen en maken van tochten is in die dertig jaar niet veranderd!

Gijs van Kemenade

Dabber Ostria