Ostria in Griekenland

 

Zomer 2018

Op weg naar het zonnige zuiden heb ik het beeld al voor me: het grootzeil hijsen en de val op de korvijnagel vastzetten. Een tweede gedachte is natuurlijk hoe de boot er na 11 maanden onder een olijfboom uitziet.

 

Deze laatste gedachte wordt na aankomst in Egio aan de Golf van Korinthe snel beantwoord: perfect! Na het verwijderen van het dekzeil is er niets dat mij stoort. Een klein wespennest bij de motorbun is snel weggenomen. Mijn vriend Giorgos Panoutsou heeft erg goed gezorgd voor onze Drascombe. 

Na enkele dagen maak ik de boot zeilklaar. Een mooie ligplaats in de haven is geregeld dus wat let ons?

Helaas teveel. In Nederland hebben we een totaal andere zomer, maar in Griekenland ook. De temperatuur in Nederland is vaak zelfs hoger dan in Egio. In NL geen druppel regen en in het doorgaans zeer droge GR hebben we nog nooit zoveel regen gezien. Voor onze begrippen valt dit laatste erg mee, maar onze Griekse vrienden denken hier anders over. Zij vinden het ronduit winterweer.

Maar nu Dabber Ostria. Door het `winterse` weer heeft de boot twee weken op de trailer gestaan. De harde noordenwind, de Maestro, zorgde wekenlang voor schuimkoppen en flinke golven. Beaufort 6, 7 en soms uitschieters naar 8 op de dag van de verschrikkelijke branden bij Athene.

Gijs van Kemenade

Dabber Ostria

www.drascombe-trizonia.nl