Nog meer winterlectuur

The Totorore Voyage

Het zal overbodig zijn te vermelden dat de titel niet slaat op de avonturen van onze longboat. Al hebben we inmiddels ons vierde zeilseizoen afgesloten; onze belevenissen kunnen nog niet in de schaduw staan van de opmerkelijke reis die Gerry Clark in 1983 maakte met zijn zelfgebouwde houten kimkieler Totorore.

Het werd een drie jaar durende missie om informatie te verzamelen over de Antarctische zeevogels. Hij heeft zijn verhaal in dagboekstijl opgetekend in een fraai geillustreerd boek dat de bovengenoemde titel draagt en natuurlijk voor een belangrijk deel over vogels gaat. Met engels gevoel voor understatement beschrijft hij daarnaast soms bloedstollende gebeurtenissen.

Na een ontmoeting met de schrijver in 1991 en het lezen van zijn boek was ik zo onder de indruk van de man en zijn verhaal dat ik onze longboat wilde vernoemen naar het dappere scheepje van Gerry. Een beetje ter nagedachtenis en uit eerbetoon want schip en bemanning zijn in 1999 helaas vergaan op een laatste missie. Zijn naam is in Nieuw zeeland legendarisch en verdient ook op het noordelijk halfrond meer bekendheid.

Gelukkig heeft Eerde Beulakker een boek aan hem gewijd (Een graf van blauw hout), maar het beeld zou niet compleet zijn als u niet ook Gerry’s eigen relaas gelezen had. Het boek is (nog) te bestellen op internet. Alleen in het engels overigens.

Dus als u na het lezen van de verhalen over Shackleton en Fuchs in Antarctische sferen wil blijven, weet u wat u te doen staat. De winter wordt volgens mij lang genoeg.

Bob Oosterbroek

Longboat Totorore