NKDE nieuwsbrief

Omdat niet iedereen de nieuwsbrief ontvangen heeft publiceren we hem integraal op de website. De redactie verontschuldigd zich hiervoor!

Op een interessante, anders dan gebruikelijke manier ontvangt u nu de nieuwsbrief van de NKDE! Veel leesplezier! Voorvragen en opmerkingen kunt u de normale kanalen bewandelen via de website of via redactie@nkde.nl

Wat een prachtige, stoere scheepjes toch…….In deze NKDE nieuwsbrief kijken we vooruit naar evenementen die nu al voor 2019 zijn gepland. Bijna alle gegevens zijn bekend, deze data kunt u wellicht alvast noteren in uw nieuwe agenda! Meer uitgebreide en/of aanvullende informatie vindt u binnenkort op nkde.nl

Voorjaarsbijeenkomst

Menig NKDE’er luidt straks het nieuwe vaarseizoen in door de Voorjaarsbijeenkomst bij te wonen. Dit evenement biedt niet alleen gelegenheid om elkaar weer eens te zien na de winter, ook staat er altijd een interessante lezing of een bezichtiging op het programma en als afsluiting een eenvoudige edoch voedzame maaltijd. De belangstelling is altijd groot; vorig jaar waren er meer dan zeventig Kringleden en geïnteresseerden present.
datum: zaterdag 23 maart 2019 locatie: Midden-Nederlandprogramma: volgt op nkde.nl

Smiscruise

Traditioneel vindt de Smiscruise elk jaar plaats met Hemelvaart, zo ook mei 2019. De NKDE-admiraals die de twee vloten aanvoeren zijn Sietse Terpstra en Chris van den Broek. Sietse leidt de route‘Om de Oost’in zijn open Longboat Brave met Michel Maartens als bewaker van de achterhoede met Coaster JUNO. Deze tocht is voornamelijk bedoeld voor schippers die nog geen of weinig vaaruren op zout hebben, maar voor wie het wad per Drascombe toch onweerstaanbaar trekt. Voorafgaand aan Om de Oost wordt een Feedercruise gevaren, deze vertrekt ook vanuit jachthaven Noordergat te Lauwersoog.
Cptn. Chris zet vanuit Coaster Olle de koers uit voor de route‘Om de West’, een tocht die de opvarenden beduidend meer uitdagende omstandigheden biedt. Hier dus geen rear-admiral faciliteiten!
data Smiscruise: woensdag 29 mei tot en met zondag 2 juniafvaart Smisfeeder Oost: 25 mei, Lauwersoog afvaart Om de Oost: Jachthaven Noordergat, Lauwersoog afvaart Om de West: Noorderhaven, Harlingen

Veertig-jarig jubileum Drascombe Coaster

Terug in de tijd: in 1978 tekenden John L. Watkinson en Chris Westell voor Honnor Marine (Totnes) Ltd. de eerste schets voor de eigenzinnige Coaster als opvolger van de legendarische Cruiser Longboat. Een jaar later werd de eerste geproduceerde Drascombe Coaster uit de mal bevrijd. Om die veertig-jarige mijlpaal te vieren organiseert Sharon Geary-Harwood van Churchouse Boats Ltd. een jubileum-weekeind in Weymouth waarbij niet alleen Coaster schippers maar Drascombes uit alle windstreken gedurende drie dagen een feestelijk programma wordt aangeboden.
data: 12 tot en met 15juli aanmelden: sharon@drascombe.co.uk

Zomerbijeenkomst

De jaarlijkse Zomerbijeenkomst vindt in 2019 plaats op een plek waar zowel de Friese meren, het IJsselmeer als de Wadden vrijwel onder handbereik liggen: het Friese Workum. De locatie leent zich goed om op eigen kiel naar toe te varen en het vaargebied ter plaatse biedt aansprekende mogelijkheden om de dagprogramma’s in te vullen. Op nkde.nlvolgt binnenkort meer informatie.

datum: vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 september (o.v.b.h.)locatie: Workum, nadere gegevens volgen opnkde.nl

Pride of the Fleet-bokaal tijdens Dorus Rijkerstocht

De Koninklijke Marine Jacht Club houdt op 21 september vanuit haar haven in Den Helder de jaarlijkse Dorus Rijkerstocht (genoemd naar de beroemde redder). Omdat er inmiddels een ruime handvol Drascombes is ‘gestationeerd’ in de Helderse jachtclub, heeft de KMJC in overleg met de NKDE besloten een aparte Drascombes klasse op te nemen in het wedstrijdprogramma. Daardoor kan iedere Drascombe-schipper deelnemen aan de wedstrijd, waarbij speciaal voor de ‘Dras-klasse’ de zogeheten ‘Pride of the Fleet-bokaal’ wordt uitgereikt aan de winnaar.
datum: 21 september locatie: KMJC, Den Helder

Laatste TWW viert vijfde lustrum

Op 10 november 2019komt er een einde aan een tijdperk: het jaarlijkse Traditionele Wadden Weekeind (tegenwoordig: Wadden Weekje), het TWW, houdt na de vijfentwintigste aflevering op te bestaan. Bij het TWW kiest een aantal Drascombes begin november in winterse omstandigheden het ruime sop. 

Deelnemende schippers genieten dik ingepakt enkele dagen van een winters wad. In 1993 was dat nog fors kouder dan dit jaar, verhalen TWW-veteranen binnenkort opnkde.nl.

data: zaterdag 2 tot en met zondag 10 novemberlokatie: Zuiderhaven, Den Oever

Register van Scheepsnamen

Wie de eigen gegevens in het Register van Scheepsnamen wil wijzigen, kan dat voor 1 december doorgeven aan Margot Schaake van het NKDE secretariaat. Het gaat dan bijvoorbeeld om een nieuw e-mailadres, een ander schip, verhuizing, enzovoorts. U kunt uw wijzigingen doorgeven via secretaris@nkde.nl.