Nieuwe Raampjes voor Seagull

Alvorens wij, Anita, Anna en Albert onze jaarlijkse zeiluitjes konden maken moest Seagull afgelopen voorjaar toch eerst schoongemaakt worden. Na het TWW was daar niets meer van gekomen door overdreven werkdrukte die maar geen einde vond. Tot overmaat van ramp kwam ook nog het bericht van onze vaste Poolse werknemer dat hij dit voorjaar helaas om gezondheidsredenen niet kon komen werken. Wel weer iemand anders kunnen vinden, maar die kon niet de volle 12 weken komen, slechts 6 zouden het er worden. Remi heet hij.

Toch konden we samen nog tijd vinden om Seagull in de was en de teflon te zetten, maar een nieuwe laag antifouling, dat was te veel gevraagd, helaas! Maar nog meer helaas pindakaas, tijdens het poetsen kwamen de raampjes spontaan van de boot af! Ja, vorig jaar hadden we al lekkage maar met een laagje vaseline was dat al snel weer “gerepareerd”. Dat moest deze keer dus anders.Nadat we alle popnagels uitgeboord hebben kunnen Remi en ik met voorzichtig wrikken en trekken de raamlijsten er heel af krijgen. De oude raampjes worden door Remi als mal voor de nieuwe gebruikt. Hij klemt de oude met 2 lijmklemmen op de nieuwe plaat lexaan vast. Het snijden doet Remi dan gewoon uit de vrije hand met de haakse slijper, ja, je kunt klussen of niet. Wonderbaarlijk netjes werkt hij ze dan met de hand af, evenals de aluminium raamlijsten welke natuurlijk goed schoon geschuurd moeten worden.Michel gevraagd hoe hij nieuwe ramen afdicht. Antwoord: met één tube siliconenkit per raam, alles goed dik inspuiten, maar nog voor het bevestigen op de boot wel alles eerst afplakken. Dat hebben we dan ook zo gedaan. De aluminium popnagels hebben we vervangen door rvs inbusboutjes met moertjes. Wel voor het monteren eerst de raakvlakken van het aluminium met het rvs afsmeren met Duralac tegen corrosie door electrolyse.
Dan alles in de kit zetten en monteren. Zie de foto‘s. Resultaat is super en waterdicht, mede dankzij Michel en Remi. Overigens voor het beste resultaat wel nog het plakband en de overtollige kit verwijderen. Voor het uiteindelijke resultaat is het niet echt belangrijk, maar je hebt zo wel meer plezier van je raampjes.


Albert van der Haven

Longboat Cruiser Seagull