’n idee, misschien kun je er wat mee (8): MAST GERED

Ultreia’s mast bleek bij de voet nogal slecht. Onder de schijf van het grootzeilval is het hout flink ingewaterd en verrot.

 

 

Een nieuwe mast dan maar? Nee, met twee grenen delen, een scherpe zaag en een dito schaafje is die fraai opgeknapt! Door een heel handige zeilmaat Gerald wel te verstaan.

De werkwijze is als volgt: ruim boven de narigheid de mast van twee kanten af onder een helling van ca 1 : 10 afzagen, dat allemaal mooi vlak schaven, twee delen hout eveneens schuin afzagen en net zolang schaven tot die naadloos zowel tegen de puntige mast als tegen elkaar passen.

 

 

Als alles past wordende de drie onderdelen plank, plank en mast tegen elkaar gelijmd. Daarna worden de planken rond geschaafd om de vorm van de mast krijgen. Om het allemaal nog wat ’duurzamer’ te maken zit er onderop een stukje hardhout geschroefd en gelijmd. Alles zes keer in de Coulan gezet, die mast kan er weer een flinke tijd tegen. Ik heb de schijf niet meer teruggezet, het grootzeilval loopt nu via een blokje, dat onderaan aan de rvs maststeun zit. Het kan daar dus ook niet meer inwateren.

 

 

Een mooi resultaat, dat staat als een paal boven water!

Met zeilersgroet,
Frank

Coaster Ultreia