’n idee, misschien kun je er wat mee (7): ISOLATIE KAJUIT

Op de oude site vind je onder het tabblad ”Techniek” een artikel van Rob Moot, getiteld ”Zonnehoed en ijsmuts voor Zandloper” (redactie: artikel staat nu ook op de nieuwe site zie  http://www.nkde.nl/2016/01/12/zonnehoed-en-ijsmuts-voor-zandloper.

Rob schrijft daar onder meer: “een prototype van de ijsmuts van bubbeltjes-verpakkingsplastic was een jaar eerder al door de bemanning van Ultreia gemaakt en met succes beproefd”.

Nu overkomt het me regelmatig dat een prototype van iets zomaar de definitieve uitvoering is en blijft. Of dat nou met ”goed is goed genoeg” te maken heeft, of met luiheid, daar ben ik het met mezelf nog niet over eens. Feit is dat de bubbelplastic isolatiehoes van vijf jaar geleden nog steeds in gebruik is en best voldoet.

Op een koude ochtend in de warme slaapzak naar het kajuit-plafond starend viel me iets op. Daar waar het opgedoekte grootzeil op het dakje lag was geen condens. De rest van het plafond was wel vochtig. Het zeil fungeerde kennelijk als isolatie. Dus moest er een isolerende ’hoes’ over het hele dakje en over de gangboorden komen.

Het verpakkingsmateriaal kostte niets en het isoleert redelijk. Het zit met plakband in elkaar. Vòòr de mast slaan twee flappen over elkaar heen. Met touwtjes aan de fokke-leiogen, aan de kikker op het voordek en aan een oogje van het rolfoklijntje zit de hoes vast. Met de roeiriemen er nog op is het geheel zeer windbestendig gebleken.

Nog een foto van Ultreia op het Posthuiswad, met isolatie, tijdens het koude TWW van 2016.

Het scheelt veel, die hoes, (vrijwel) geen condens meer.

Zo zitten we er warmpjes bij.

 

Met zeilersgroet,
Frank

Coaster Ultreia