’n idee, misschien kun je er wat mee (10): ROLFOK-LIJN OP SPANNING

Eerst weer een stukje uit het verslag van de Smis Feeder Cruise van 2011, waarbij we met drie bootjes van Almere/Muiden naar Enkhuizen voeren, met als enige zeil een gedeeltelijk ingerolde fok:

“De Appelhoek ligt zo’n beetje dwars maar bij deze koers en wind biedt het land geen enkele beschutting, integendeel, de golven zijn nog hoger en de wind is nu vast een dikke zes, zo niet een zeven. Enkhuizen komt in zicht. Dan ineens: rrrrrrt pang! het lijntje van de rolfok is losgeschoten en ik heb weer een volle fok. Ik probeer hem weer wat in te rollen, dat gaat niet, ik zie dat het lijntje van de trommel is gevallen. Shit! Het elastiek aan het eind van het lijntje zat niet vast. Hoe moet dat straks als ik de sluis nader? Ik fixeer de helmstok, stel hem bij, kijk het even aan of de boot koers houdt, maak een lijn van m’n lifevest aan de mastvoet. Ik kijk of er geen breker achter me aankomt. Ik ben in een paar snelle stappen naar voren, doe het lijntje om de trommel en ga als een haas naar de kuip terug. Ultreia is op koers gebleven. Snel de fok weer wat verkleind.”

Het lijntje van de rolfok kan inderdaad van de trommel vallen en dan kun je de fok niet meer vanuit de kuip bedienen.

Om zoiets te vermijden zit er altijd (ja, behalve die ene keer…) een stuk elastiek aan het eind van de rolfok-lijn. De lijn wordt dan op spanning gehouden en valt niet van de trommel. Het moet wel een lichte spanning zijn, de fok moet makkelijk kunnen draaien. Daarom gebruik ik een relatief lang stuk van het dunste, meest rekbare elastiek dat in de watersportwinkel te koop is. Het zit met een paalsteek om de overloop en met een mastworp aan het rolfoklijntje.

Het elastiek moet natuurlijk wel altijd vastgeknoopt zitten…

Met zeilersgroet,
Frank
Coaster Ultreia