Medusa en de 11 wateren..

De provincie Friesland promoot fossielvrij rijden en varen en op de televisie werden enige weken korte rapportages vertoond van fossielvrije projecten. In dit kader werd 11 juli – 15 juli de 11watertocht georganiseerd waarbij de schepen zeilend, roeiend of elektrisch geacht werden van Ossenzijl naar Leeuwarden te varen.

Reden voor Dirk Branbergen om de Drascombes via het NKDE en de schepen van Natuurlijk Varen eens te combineren. Met als resultaat 5 Coasters in de vloot! Naar later bleek een gelukkige combinatie gezien de Noordenwind! 

Op het eilandje Marchjepolle, in het Tsjeukermeer,  was er de theatervoorstelling ‘Weispield’ van Iepenloftspul Bantegea over Lodo van Hamel als Friese soldaat van Oranje. Spektakel, spanning, liefde, een mannenkoor op een pontonnetje en veel geplons.

Daarna binnendoor naar Grou waar we liefdevol werden opgevangen in het zeilcentrum Grou met barbecue en ontbijt. Tenslotte de parade bij  aquaduct Langdeel vlak voor Leeuwarden., met tegelijkertijd op de weg de fossielvrije voertuigen – met de NOS die opnames maakt.

 

Al met al een zeer gezellige tocht, waarbij de Drascombe’s gezien de Noordenwind op de buitenboord motor niet-fossiel-vrij sleepdiensten verleenden, kort roeiden of, op de meren, zeilden. Hoewel lastig te vinden was de camping bij Leeuwarden (Hempens) een uitkomst met als toppertje Chinees eten op de kop van het weiland. De Medusa hield de Expohal in Leeuwarden wel voor gezien.

Complimenten voor die volhouders van Natuurlijk Varen die alles roeiden en zeilden. Voor diegenen die meer willen weten over het fossiel-vrije zeiljact Ya, dat de wereld is rondgevaren: zie www.duurzaamjacht.nl . 

Henk Wels, coaster Medusa