Drifter : Van dieseltje naar buitenboordmotor

Hallo Drascombers,

Ik heb een oogje op een Drifter die momenteel te koop staat. De Drifter is indertijd uitgevoerd met een inboord-diesel, of met een buitenboordmotor.
Vanwege een (te) kostbare revisie (of zelfs vervanging) van het dieseltje overweeg ik over te stappen naar een buitenboordmotor (want roeien en wrikken kan altijd nog). Dat betekent een modificatie aan het schip. Wie heeft hier ervaring mee c.q. kan mij hier adviezen over geven? Alle reacties zijn welkom.

A.H. Veerman
email: bvb-antonio-balsero@zonnet.nl

Geachte heer Veerman,

Naar aanleiding van uw e-mail in de ElectroBaD enige gedachten.

Als de Drifter van uw keuze met een Sabb is uitgerust is revisie bijna altijd lonend. Deze motoren zijn nagenoeg onverslijtbaar, revisie is meestal overzichtelijk en niet extreem duur. Onze monteur, die ook al een aantal van deze Sabbs onder handen heeft gehad heeft daar erg veel plezier in, we verwachten deze week de levering van Drifter #36 met Sabb af te ronden.

De met een BMW inboard uitgeruste Drifters geven in de praktijk meer problemen, maar meestal ook niet onoverkomelijk.

Het ombouwen van een inboard naar een outboard versie is in princiepe vrij simpel, maar door het vernietigen van de Drifter mallen is de orginele bbm plaatsing niet meer leverbaar. Op de plaats van de dieseltank is bij de bbm versie simpelweg een gat voor de motorbun gezaagd waarin een grp well en motorophanging geplaats werden. In plaats van het motorgewicht midscheeps werd dan wel ballast in de kiel gestort. Schroefas er uit en schroefraam dichtmaken voor beter en rustiger roergedrag.

Persoonlijke zou ik echter verder zoeken naar de originele bbm versie van de Drifter.

Met vriendelijke groet,

DRASCOMBE NEDERLAND
Michel Maartens