Drascombes naar verre einders

Hoe kouder februari, des te warmer onze gedachten aan’t komend vaarseizoen. Als voorpret heeft de redactie een greep gedaan uit de bijzondere en verre bestemmingen van NKDE-leden deze zomer. Bij twee tochten kunnen leden zich aansluiten.

 

Oost-Duitsland, 15-6 – 30-6

 

Het omkaderde nationale park en de andere vaargebieden (Illustratie: Carol Fuchs)

De eerste buitenlandse trip is die van Carol en Christel Fuchs. Zij varen deze zomer een flink stuk langs de kust van Oost-Duitsland. De route voert onder meer langs het Duitse nationale park ,,Vorpommersche Boddenlandschaft’’, ofwel het ondiepe gedeelte van de Oostzee ten noordoosten van Rostock, in Mecklenburg-Vorpommern. Volgens Carol en andere NKDE-leden een heel mooi gebied, dat relatief makkelijk te bezeilen is. Behalve het nationale park

strekt het vaargebied zich ook uit tot de ,,binnenbodden’’ van Rügen, de Greifswalder Bodden, Peene en Achterwasser en Usedom (zie kaart). Carol heeft tot dusver al ongeveer tien aanmeldingen binnen van Engelse Drascombe-schippers. Zij nemen deze zomer deel aan de Viking Cruise 2 (Drascombe Association), van Haddeby (Duitsland) naar Roskilde (Denemarken). De Engelsen sluiten na de 15e juni aan bij het startpunt van Carol en Christel in Ribnitz-Damgarten. In het natuurgebied, met vele ondiepten een deels brak water, heeft Carol een prachtige tocht uitgezet die de mooiste plekjes van het nationale park toont. ,,Je moet wel rekening houden met de ondiepten, maar de eb en vloed  zijn beperkt en worden meer veroorzaakt door de wind’’, vertelt Carol. Omdat de wind in die maand doorgaans westelijk is, lijkt het een comfortabele tocht te worden want de deelnemers zakken af naar het oosten en pakken in Anklam de trein terug naar het startpunt om daar de auto en trailer op te halen. Inmiddels is er echter onder de Engelsen een idee geboren om tijdens de laatste dagen via het Stettiner Haff de grens met Polen te bereiken; ben je ook een keer met je Dras in Polen geweest!

 

 

West-Schotland 18/7 – 15-8

 

Loch Moidart Castle Tioram

Wie wat ruigers zoekt, kan westelijker gaan en deze zomer met een Drascombe de Schotse West Highlands bezoeken. Daar vindt een evenement plaats dat Michel Maartens recent presenteerde op de website: de 2018 Kilchoan Regatta, op 2 en 3 augustus. Een tweedaagse evenement genoemd naar een nederzetting met één winkel. Is dat de moeite wel waard? Jazeker! Er gaan nu al drie Coasters, een Cruiser Longboat en een Drifter 22 mee.

De regatta lijkt meer een excuus te zijn voor een uitgesmeerde feeder cruise langs de grillige Schotse kustlijn van de Westelijke Highlands. De Drascombes gaan vanaf 18 juli tot en met 15 augustus het gebied verkennen. Volgens Michel is de omgeving daar ,,ongeëvenaard’’ mooi. Hij is niet de enige: ook  NKDE-lid Tom Colville is een enorme fan. Na zijn jaren in Nederland verhuisde hij terug naar Schotland, waar hij zich aan een prachtige baai op Ardnamurchan vestigde. ,,Tom kent het gebied als zijn broekzak’’, zegt Michel. ,,Hij weet zelfs welke doorgangen je alleen kunt bevaren bij volle maan.’’ Onder de andere deelnemers bevindt zich onder anderen een scheepvaart-kapitein die voor zijn werk regelmatig in deze streek vertoeft.  Samen met Michels eerdere ervaringen in deze contreien lijkt er aan sterk zeemanschap geen gebrek. Toch kan iedereen ,,die zich solo senang voelt op het Wad’’ zich aanmelden.

 

Griekenland

 

Dan zijn er ook individuele avonturen. Gijs van Kemenade en Henriëtte Coppens hebben samen met Griekse vrienden een huisje aan de Golf van Corinthe in Griekenland in Egio (Aiyio). Dat ligt aan de noordkust van de Peleponnesos, 40 kilometer ten oosten van havenstad Patras. De Drascombe-link is de Dabber ,,Ostria’’, die ’s zomers in het verderop gelegen haventje klaar ligt om de zee op te gaan.  Op de website hebben al vele fantastische verslagen gestaan van heerlijke vakanties in de Griekse wateren. Gijs en Henriëtte verhuren het huisje, waarbij de gasten ook gebruik kunnen maken van een Laser zeilbootje dat via een strandkar te water gelaten kan worden. Wie een keer wil gaan zeilen in de Ionische zee/Golf van Corinthe, kan altijd Gijs om raad vragen. Op de websites www.griekshuisje.com en www.drascombe-trizonia.nl is ook veel informatie te vinden.

Honderd mijl noordwestelijk van Egio, op het eiland Lefkas, runt de Engelsman Phil Osborne  Dragons Drascombe (www.dragondrascombe.com). Hij verhuurt vakantieverblijven in combinatie met Drascombe Luggers, zes in totaal. Gijs en Phil smeden plannen om een avontuurlijke trip in Griekse wateren te organiseren, maar dat zit nog even in het vat.

 

Om weg bij te dromen… (Foto: Gijs van Kemenade)

 

USA

 

‘t Kruijtvat koerst aan op Manhattan (Foto: Maarten Kruijtzer)

De Griekse wateren, de Oostzee, de Noordelijke Atlantische Oceaan… Een aantal NKDE’ers trekt naar verre einders deze zomer. Datzelfde geldt voor Maarten Kruijtzer, maar dan omgekeerd. Zijn Drascombe Coaster ligt normaliter in de jachthaven van het plaatsje Rye, op 47 kilometer afstand van New York, maar deze zomer komt Coaster ’t Kruijtvat naar Nederland. Maarten wil zijn boot laten opknappen om in augustus te kunnen deelnemen aan een zeilevenement van de American Yacht Club. Members only helaas, dus alleen Maarten kan meedoen. Als NKDE weten we in elk geval dat Maarten met zijn Coaster (6,63 meter) diepe indruk zal maken op de ,,yachtsmen’’ met hun glanzende peperdure jachten vanaf tien meter lengte. Binnenkort volgt een langer artikel over Maarten en zijn Drascombe, voor wie de skyline van Manhattan even gewoon is geworden als voor ons het Paard van Marken…